Przepis na makaronowy klasyk, czyli makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym. Sos szpinakowy można przygotować na wiele sposobów, poniżej znajdziesz mój ulubiony sposób na przygotowanie szpinaku. Najczęściej przygotowuję sos szpinakowy z mrożonego szpinaku rozdrobnionego. Lubię kiedy sos jest kremowy i gładki, dlatego nie kupuję szpinaku mrożonego w liściach. Opakowanie szpinaku wyjmuję wcześniej z zamrażarki i wsadzam do naczynia z ciepłą wodą, żeby go rozmrozić. Nie wrzucam zamrożonej bryły na patelnię, nie chcę niepotrzebnie wydłużać czasu przygotowywania sosu na patelni. Sos szpinakowy można przygotować z lub bez kawałków kurczaka, my lubimy jeść mięso na obiad dlatego zawsze przygotowuję makaron z mięsem i sosem. Sos przygotowuję na bazie śmietany 18% lub śmietanki kremówki, każdy wychodzi smacznie. Jeśli wolisz nieco odchudzoną wersję to użyć śmietany 18% lub 12%. Gotowy sos wraz z kawałkami mięsa możesz zamrozić i wykorzystać na obiad w awaryjnej sytuacji (ta opcja sprawdza się świetnie przy małym dziecku i gorszym dniu).