Strona główna Dla dziecka Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Przepis na makaronowy klasyk, czyli makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym. Sos szpinakowy można przygotować na wiele sposobów, poniżej znajdziesz mój ulubiony sposób na przygotowanie szpinaku. Najczęściej przygotowuję sos szpinakowy z mrożonego szpinaku rozdrobnionego. Lubię kiedy sos jest kremowy i gładki, dlatego nie kupuję szpinaku mrożonego w liściach. Opakowanie szpinaku wyjmuję wcześniej z zamrażarki i wsadzam do naczynia z ciepłą wodą, żeby go rozmrozić. Nie wrzucam zamrożonej bryły na patelnię, nie chcę niepotrzebnie wydłużać czasu przygotowywania sosu na patelni. Sos szpinakowy można przygotować z lub bez kawałków kurczaka, my lubimy jeść mięso na obiad dlatego zawsze przygotowuję makaron z mięsem i sosem. Sos przygotowuję na bazie śmietany 18% lub śmietanki kremówki, każdy wychodzi smacznie. Jeśli wolisz nieco odchudzoną wersję to użyć śmietany 18% lub 12%. Gotowy sos wraz z kawałkami mięsa możesz zamrozić i wykorzystać na obiad w awaryjnej sytuacji (ta opcja sprawdza się świetnie przy małym dziecku i gorszym dniu).

Makaron z sosem szpinakowym

Makaron z sosem szpinakowym

5.0 z 1 głos
Danie: MakaronKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Makaron z kurczakiem w przepysznym sosie szpinakowym. Kremowy sos szpinakowy z mrożonego szpinaku. Pomysł na makaron ze szpinakiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardki

  • 1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego (około 450g)

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 czerwona cebula

  • podwójna pierś kurczaka

  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs

  • sól i ziołowy pieprz

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 200 g śmietanki 18%

  • 40 g sera żółtego


Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę. Posyp przyprawą do mięs oraz odrobiną soli i ziołowego pieprzu, polej olejem. Mięso wymieszaj z przyprawami i zamarynuj przez co najmniej 30 minut. Następnie usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełóż na osobny talerz.
  • W między czasie we wrzątku ugotuj makaron, najlepiej ugotować go al dente. Koniecznie odlej 1 chochelkę wody po ugotowaniu makaronu.
  • Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojony czosnek i czerwoną cebulę.
  • Dodaj szpinak (Szpinak najlepiej wyciągnąć wcześniej z zamrażarki, wraz z opakowaniem włożyć do ciepłej wody i rozmrozić. Takie rozwiązanie pozwoli na szybsze przygotowanie sosu) i duś około 10 minut aż odparuje wodę i zmieni się w papkę. Jeśli wrzucasz na patelnię zamrożoną bryłę szpinaku, duś 10 minut od momentu aż się rozmrozi na gorącej patelni.
  • Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Do sosu dolej też 1 chochelkę wody po ugotowanym makaronie. Podgrzewaj jeszcze chwilę aż sos się zredukuje. Do gotowego sosu ponownie dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj.
  • Ugotowany makaron polej sosem szpinakowym z kurczakiem, na koniec posyp tartym żółtym serem.

Uwagi:

  • * Jeśli przygotowujesz posiłek dla niemowlaka lub małego dziecka, pomiń dodatek soli w przepisie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*