U nas są jeszcze jagody, a to tylko dlatego, że padało cały lipiec i nie było słońca. Dzisiaj proponuję jagodzianki z limocello ze szwedzkich jagód. Tak, tak, szwedzka borówka niczym nie różni się od polskiej, chyba, że wielkością, bo te co nazbierałam wczoraj były gigantyczne.
Jagodzianki to taki charakterystyczny polski wypiek drożdżowy, który dominuje podczas lata. Chyba w każdym domu ktoś zaprasza na pyszne i puszyste słodkie bułeczki, obficie wypełnione jagodami. Piekłam jagodzianki już 3 razy. Do idealne bułeczki na podwieczorek, czy deser. Co niektórzy spokojnie zjedzą jagodziankę na śniadanie.
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na drożdżowe jagodzianki. Każdy z nich jest inny. Piekłam jagodzianki, które rosły nocą, czy jagodzianki cynamonowe. Nie tylko doskonalę swój kunszt w pieczenia tych drożdżowych bułeczek ale też testuję różne dodatki do ciasta. Tym razem doprawiłam ciasto limocello. Z limocello ukręciłam również lukier. Skąd ten pomysł?
Na Korfu jadłam pyszny grecki sernik jogurtowy polany limocello. Po drodze do domu kupiłam kupiłam greckie limocello, które jest naprawdę bardzo intensywne w smaku. Do wypieków i deserów to idealny likier cytrynowy.
Jagodzianki udekorowałam nie tylko migdałową kruszonką, ale też lukierem o smaku cytrynowym. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Nie pożałowałam masła. Tak więc, jeśli jeszcze macie jagody to polecam ten przepis na jagodzianki z limocello. Nie pożałujecie! Limocello i jagody to super kombi!
Jagodzianki z limocello
14 – 16 sztuk
Składniki:
700 g pszennej mąki tortowej
150 g cukru
40 g świeżych drożdży
400 ml ciepłego mleka
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
3 łyżki limocello lub soku z cytryny
130 g masła, miękkiego
½ łyżeczki soli
Jagodowe nadzienie
450 g jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki skrobii
Kruszonka migdałowa
1 łyżka pszennej mąki
3 łyżki mąki migdałowej
1½ łyżki cukru
15 g masła
Lukier cytrynowy
100 g cukru pudru
2 – 4 łyżki limocello lub soku z cytryny
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odważyć mąkę, cukier. Wlać drożdże rozpuszczone w mleku, dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Kiedy ciasto jest już wyrobione dodawać po kawałku miękkiego masła i zarabiać do wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być bardzo puszyste.
Przykryć naczynie z ciastem folią i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wymieszać cukier ze skrobią, dodać jagody i lekko przemieszać. Rozgnieść palcami masło z cukrem i obiema mąkami. Kruszonka powinna być sypka. Wymieszać cukier puder z limocello. Dodawać po łyżce likieru lub soku z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodać więcej płynu.
Wyrośnięte ciasto podzielić podzielić na 14 kawałków o wadze około 130 g każdy. Z każdego kawałka uformować prostokąt. Nałożyć około 30 g jagód i zawinąć ciasto na kształt cygara. Ułożyć jagodzianki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut.
Nastawić piekarnik na 200ºC na termoobieg. Wstawić jagodzianki i piec około 20 minut.Po połowie czasu obniżyć temperaturę do 180ºC i piec dalej na złoty kolor. Upieczone bułeczki ostudzić na metalowej kratce. Jeszcze ciepłe jagodzianki udekorować lukrem. Smacznego!