piątek, 18 sierpnia 2023

Placki z cukinii i rzodkiewki

 Lato w pełni, urlop rozpoczęty, więc trzeba się ruszyć i coś zobaczyć. Przygotowane "w biegu" placki, zaspokoją najwybredniejsze kubki smakowe. Delikatne z pikantną nutą. Na ciepło ze śmietaną, na zimno-bez dodatków. Gorąco polecam, do następnego ;)

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

700 g cukinii
2 pęczki rzodkiewki
2 łyżki posiekanego koperku
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Cukinie i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i przekładamy na sitko na około 40 min.
Gdy warzywa puszczą wodę, przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną. 




1 komentarz: