Gulasz wieprzowy z pieczarkami

4 min read
gulasz wieprzowy z pieczarkami

Poznaj pyszny gulasz wieprzowy z pieczarkami, który jest mięciutki i aromatyczny. Jestem pewna, że bez dokładki się nie obejdzie, bo to prawdziwy pewniak. Świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami, kaszą lub ryżem.

Bardzo lubię taki gulasz także za to, że jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Dosłownie robi się sam. Wystarczy pokroić i podsmażyć mięsko oraz warzywa, a dalej praktycznie dusi się sam. Zapraszam po sprawdzony przepis wraz z moją fotorelacją wykonania.

Składniki na Gulasz

Waga warzyw podana jest przed obieraniem. Podane składniki są na 6 porcji.

  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, schab lub polędwiczka)
  • 400 g pieczarek
  • 200 g cebuli
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka bazylii (ewentualnie oregano lub ziół prowansalskich)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • do smaku 1 łyżeczka soli oraz 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • dodatkowo około 4 łyżki tłuszczu do obsmażenia mięsa i warzyw (olej roślinny lub smalec) oraz woda do duszenia gulaszu
gulasz z pieczarkami ryż i ogórki

gulasz z pieczarkami suszone pomidory i ryż

Sposób wykonania gulaszu wieprzowego

Do zrobienia potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża i deski do krojenia, patelni oraz garnka. Zanim przystąpisz do wykonywania gulaszu, przeczytaj dokładnie mój cały opis. Podaję wskazówki oraz dodatki do potrawy. Być może zapragniesz dodać marchewkę lub paprykę czerwoną.

Krok 1 – podsmażam mięso

Mięso płuczę w zimnej wodzie, osuszam i kroję w kawałki. Wielkość jest dowolna. Ja lubię kawałki 1,5 – 2 cm. Wiem, że niektórzy preferują większe kawałki.

Na patelni rozgrzewam około 5 mm tłuszczu i wrzucam kawałki mięsa. Na dużym ogniu podsmażam z każdej strony łącznie przez około 2 – 3 minuty, aż się lekko zarumieni. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Podsmażone mięso wrzucam do garnka.

Krok 2 – przygotowuję warzywa

Ząbki czosnku i cebulę obieram z łupinek. Cebulkę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam.

Pieczarki myję i osuszam. Z większych kapeluszy pieczarek usuwam skórkę. Następnie kroję w plastry lub większą kostkę.

Suszone pomidory odsączam z oleju, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka z mięsem.

Na rozgrzany tłuszcz po mięsie wrzucam cebulkę. Jeśli trzeba, dodaję dodatkową łyżkę tłuszczu. Podsmażam na średnim ogniu i często mieszam przez około 5 minut, aż się zeszkli, ale nie zarumieni. Pod sam koniec wrzucam posiekany czosnek oraz paprykę mieloną. Całość mieszam, chwilę podsmażam i przekładam do garnka z mięsem.

Na patelnię wrzucam pokrojone pieczarki i na dość dużym ogniu podsmażam i mieszam przez około 4 – 5 minut, aż się skurczą i odparuję sok. Gotowe pieczarki wrzucam do garnka z pozostałymi produktami.

Krok 3 – duszę gulasz

gulasz z pieczarkami podczas duszenia

Do garnka wlewam wodę w takiej ilości, aby całkowicie przykryło mięso i warzywa. Możesz też dodać pokrojoną w plasterki lub kostkę 1 średnią marchewkę. Następnie dodaję przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, bazylię (ewentualnie oregano, zioła prowansalskie), listki laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko mieszam i duszę pod przykryciem przez około 50 – 60 minut, aż mięso będzie miękkie i kruche. Na 15 minut przed końcem duszenia, dodaję koncentrat pomidorowy. Całość mieszam, próbuję smak i ewentualnie doprawiam. W tym momencie możesz też dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. W razie potrzeby dodaję ubytek wody.

Jeśli chcesz, możesz dodatkowo zagęścić sos za pomocą mąki pszennej lub ziemniaczanej. Wystarczy do szklanki wlać 100 ml wody i wymieszać z 1 łyżką mąki. Następnie wlewać ciurkiem do gulaszu i cały czas intensywnie mieszać. Zawiesinę z mąkę wlewaj stopniowo do czasu, aż otrzymasz satysfakcjonującą konsystencję sosu.

gotowy gulasz wieprzowy z pieczarkami w sosie pomidorowym

Gulasz wieprzowy z pieczarkami jest już gotowy. Zamiast standardowo podawać go z ziemniakami, kaszą lub ryżem, możesz podać z plackami ziemniaczanymi.

gulasz z pieczarkami podany na talerzu z ryżem i surówką z ogórków

Sprawdź równiez mój gulasz wieprzowy w sosie pomidorowy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *