Ketchup z kabaczka

Ketchup z kabaczka
9.2/10 - (4 votes)

Ketchup z kabaczka czy jak kto woli cukinii to jeden z wielu sposobów na pyszne wykorzystanie tego warzywa.

Pewnie niektórzy z was powiedzą :

-CO?! Ketchup z cukinii? Co to za ketchup!

Ale zanim ocenicie spróbujecie, bo może i wam przypadnie do gustu?

Można go podawać jak ten z pomidorów do kiełbasek, do kanapek czy do gotowanych potraw.

Kwaśność i słodkość możecie regulować zmniejszając lub zwiękaszając ilość cukru czy octu.

Przyprawy tez możecie dodawać wg uznania.

Tutaj to jedynie jedna z podstawowych propozycji.

Dla mnie i dla mojej rodziny bardzo smaczna.

Ja miałam 3300 g kabaczka, po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych zostało go 2400 g.

Z tych proporcji wyszło mi 7 słoików po 540ml każdy, czyli w sumie 3780 ml gotowego ketchupu.

  • ok. 3 kg kabaczka
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki soli
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl octu 10%
  • 500 g koncemtratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka słodkien papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka curry

ketchup z kabaczka

Kabaczka obrać.

Oczyścić z gniazd nasiennych.

Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić w drobną kostkę.

Zasypać solą, wymieszać i zostawić na 3 – 6 godzin.

Po tym czasie przełożyć całość, nie odlewając płynu do garnka.

Gotować aż cukinia zacznie mięknąć 20 – 30 minut.

Dodać cukier i ocet i gotować kolejne 20 minut.

Przyprawić papryka słodką i ostrą, curry oraz koncentrat pomidorowy. Zostawić na ogniu jeszcze 20 minut.

Zmiksować.

Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, zostawiając na górze około centymetra pustej przestrzeni.

Dobrze zakręcić, postawić do góry nogami i zostawić tak do wystudzenia.

Po tym czasie słoiki powinny się zassać i nie wymagać pasteryzacji.

Jeżeli jednak boicie się i wolicie je zapasteryzować.

Pasteryzacja w piekarniku :

Wystudzone słoiki wstawić do piekarnika i nagrzać go do 110ºC i zostawić tam na 15 minut licząc od momentu nagdzania go.

Ciepłe słoiki można wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

ketchup z kabaczka

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here