Racuszki z jagodami


Racuszki z jagodami

Rumiane, mięciutkie i wprost ekspresowe placki z jagodami, które mogą zaskoczyć łatwością wykonania i niezwykłym smakiem. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i już można smażyć. Gorąco polecam ten przepis!

 

 

Składniki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka maślanki

2 jajka

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

ok pół szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, sodę i cukier  ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto, najlepiej za pomocą miksera ***

*** Do ciasta dodajemy jagody i mieszamy delikatnie łyżką ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek ***

*** Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***

*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE