Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Najpyszniejsza zupa ogórkowa z ogórków kiszonych. Na samą myśl cieknie ślinka, uwielbiam smak tej zupy. Przed przystąpieniem do gotowania koniecznie spróbuj ogórków kiszonych które zamierzasz użyć do przygotowania tej zupy. Nie wszystkie ogórki kiszone są smaczne. Warto sięgnąć po ogórki kiszone ze sprawdzonego źródła, a jeszcze lepiej ukisić je samodzielnie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na ogórki kiszone małosolne kliknij tutaj i przejdź na stronę z przepisem. Do zupy ogórkowej koniecznie dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki które złagodzą smak oraz marchew która nada słodkiego posmaku. Sama zawsze zabielam ogórkową słodką śmietanką, kremówka nie ścina się w zupie nawet jeśli wleję ją bezpośrednio do gara. Według mnie taka śmietanka lepiej pasuje do tej zupy niż kwaśna śmietana 18%.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

5.0 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

60

kcal

Najpyszniejsza zupa ogórkowa z ogórków kiszonych. Mój ulubiony i sprawdzony przepis na zupę ogórkową. Ogórkowa z ziemniakami i marchwią.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 litr bulionu na włoszczyźnie i mięsie

  • 6 sztuk ogórków kiszonych*

  • 100 ml wody po ogórkach kiszonych

  • 2 ugotowane ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ogórki kiszone pokrój w drobną kosteczkę, ugotowane wcześniej ziemniaki pokrój w nieco większą kostkę. Marchew zetrzyj na grubej tarce.
  • W garnku rozpuść masło z olejem. Na tłuszczu podsmaż przygotowane warzywa: ogórki kiszone, ziemniaki i marchew, często mieszaj i smaż kilka minut do momentu aż ogórki zmiękną.
  • Zalej wszystko gorącym bulionem i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
  • Na samym końcu dolej wodę po ogórkach kiszonych oraz świeżo posiekany koperek, zabiel zupę śmietanką, dopraw do smaku pieprzem i opcjonalnie solą.

Uwagi:

  • *przed gotowaniem zupy spróbuj koniecznie ogórków kiszonych czy są smaczne. Najlepiej kupić ogórki kiszone ze sprawdzonego źródła lub ukisić je samemu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*