Sałatka ziemniaczana na grilla – hit każdego lata

Sałatka ziemniaczana na grilla – hit każdego lata

Sałatka ziemniaczana na grilla to świetny dodatek do aromatycznych steków, szaszłyków, ryb czy warzyw. Warto poświęcić na nią odrobinę czasu, aby móc się nią delektować w towarzystwie rodziny oraz przyjaciół. To doskonała alternatywa dla chleba. Sprawdzi się w przypadku osób nietolerujących glutenu. Walory smakowe, wartości odżywcze oraz niska cena ziemniaków to trzy argumenty, które przemawiają za tym, aby sięgać po te sycące warzywa – także podczas grillowania.

Sałatki na grilla – ziemniaczana czy makaronowa?

Sałatki na grilla to must have każdej imprezy organizowanej w ciepłe, letnie dni. Niektóre z nich można traktować jako przystawki, inne jada się jako dodatek do mięsa lub ryby. Chętnie sięgają po nie dzieci. To ciekawa alternatywa dla osób niespożywających mięsa. Mimo wszystko warto o nich pomyśleć podczas grillowania i sięgnąć po produkty wegetariańskie lub wegańskie, takie jak tofu czy ser halloumi.

Obok sałatki ziemniaczanej może znaleźć się sałatka makaronowa, która również smakuje wyśmienicie i ma swoich zwolenników. Sięgając po makaron z soczewicy lub grochu, możemy mieć pewność, że ucieszą się z niej również osoby z nietolerancją glutenu. Sałatka ziemniaczana na grilla z ogórkiem kiszonym czy sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami? Wybór może być trudny!

Lekka sałatka ziemniaczana na grilla – po jakie składniki sięgnąć?

Sałatka ziemniaczana z jajkiem na grilla to doskonałe połączenie. Jajka nadają sałatce ciekawego smaku. Ponadto są one niezwykle odżywcze. Nic dziwnego, że są jednym ze składników klasycznej sałatki warzywnej. W sałatce z ziemniaków powinien znaleźć się zdrowy tłuszcz, który jest nośnikiem smaku. Można sięgnąć po oliwę z oliwek. Ocet jabłkowy lub sok z cytryny nada sałatce lekko kwaśnego smaku. Osoby preferujące sałatkę ziemniaczaną z majonezem mogą zrobić go samodzielnie.

Podczas wyboru kolejnych składników warto kierować się porą roku. Z początkiem wiosny możemy sięgnąć po coraz popularniejsze szparagi. W tym czasie dostępne są także młode ziemniaki. Sałatka ziemniaczana ze szparagami to świetne połączenie. Typowo wiosenne warzywa to także rzodkiewka, szczypiorek czy koperek. Są one szczególnie chętnie używane w polskiej kuchni – również w połączeniu z ziemniakami. W niektórych rejonach bardzo popularne są ziemniaki z gzikiem, czyli twarogiem z dodatkiem gęstej śmietany, rzodkiewek oraz szczypiorku.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Wiele smakowitych wersji

Klasyczna sałatka ziemniaczana składa się z niewielu składników. Są to ziemniaki, cebula, olej, ocet oraz przyprawy. Ciekawego aromatu nadamy sałatce, jeśli dolejemy do niej odrobinę wody z ogórków kiszonych lub octu. Jeśli chcemy, aby była ona kleista, najlepiej przygotowywać ją z gorących ziemniaków. Do pokrojonych warzyw dodaje się wówczas gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego. Może się w niej także znaleźć podsmażony boczek.

Osoby z dużą fantazją mogą łączyć ziemniaki z dowolnymi produktami. Wspomniane wyżej szparagi z ziemniakami będą doskonale komponowały się z truskawkami. Późną jesienią możemy sięgnąć po inne owoce. Sałatka ziemniaczana ze śliwkami może zaskoczyć wiele osób. Smakuje jednak rewelacyjnie. A może ziemniaki, melon i szynka parmeńska?

Sałatka ziemniaczana na grilla może zawierać wiele smacznych oraz oryginalnych składników. Możemy sięgnąć zarówno po niektóre owoce, jak i po wiele warzyw. Oprócz świeżych warzyw mamy do dyspozycji także korniszony, oliwki czy suszone pomidory. Nie zapominajmy o orzechach czy pestkach dyni. Z ziemniakami doskonale będą komponowały się różnego rodzaju sery. Warto także poeksperymentować z przyprawami, na przykład łącząc warzywa oraz fetę z cynamonem.

Klasyczna sałatka ziemniaczana na grilla podawana jest w dużych półmiskach. Składniki są dokładnie wymieszane, a jej konsystencja jest kleista. Chociaż jest ona rewelacyjna w smaku, nie cieszy oka tak bardzo, jak sałatki warstwowe z ziemniakami w roli głównej lub sałatka ziemniaczana podana na płaskim półmisku, gdzie doskonale widoczne są wszystkie jej składniki. Dlatego warto wypróbować nowe sposoby podania – w końcu jemy również oczami.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *