Beziki w czterech smakach


Beziki w czterech smakach

Pyszne i chrupiące mini gniazdka bezowe, które nie tylko smakują rewelacyjnie, ale są też tak efektowne, że robią furorę na każdym przyjęciu. W dzisiejszym wpisie zdradzę Wam patent, jak na bazie ubitej śmietanki przygotować kremy, w aż czterech smakach. Dzięki temu nasze beziki zyskają jeszcze na wizerunku, smaku i swojej wyjątkowości.

 

 

Składniki:

* na 24 mini beziki

  • Beza:

12 białek

szczypta soli

600g drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem:

600ml śmietanki kremówki 36%

2 śmietan fiksy

pół szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) +3 łyżki cukru

3 łyżki kajmaku

3 łyżki lemon curdu Przepis tutaj (KLIK)

  • Dodatkowo:

Do ozdoby: owoce, orzechy, tarta czekolada, listki mięty, jadalne kwiatki itp.

 

MOJA RADA: beziki można upiec dużo wcześniej, można je przechowywać szczelnie zamknięte przez co najmniej kilka dni, natomiast przełożyć je kremem należy w dniu podania, najlepiej na 2-3 godziny przed podaniem i następnie przechowywać w lodówce.

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

*** Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka i układamy na dwóch dużych blaszkach z wyposażania piekarnika. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub układać łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną ***

*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy dwie blachy z bezami na raz, na wyższy i niższy poziom, zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2 godziny. Po tym czasie studzimy gniazdka w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***

*** Przygotowujemy kremy. Jagody przekładamy do garnuszka zasypujemy cukrem i smażymy, aż puszczą sok, blendujemy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Śmietankę uijamy na sztywno wraz ze śmietan fixem ***

*** Ubitą śmietanę dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy zimny mus jagodowy i mieszamy delikatnie i niedbale, nie tak dokładnie aby krem nie był jednolity  ***

*** Do drugiej części dodajemy kajmak, mieszamy, do kolejnej dokładamy lemon curd, mieszamy. Do rękawa cukierniczego przekładamy pierwszy krem – samą śmietankę i wyciskamy na pierwszą partię bezików, na drugą część mini bezików wykładamy krem jagodowy, na trzecią krem kajmakowy, a na czwartą krem cytrynowy ***

*** Beziki przyozdabiamy z wierzchu wedle upodobań. Podajemy tego samego dnia w którym zostały wyłożone kremem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE