Barszczyk z warzywami wczoraj ugotowały moje starszaki i naprawdę bardzo smacznie im to wyszło. Zatem polecam wam serdecznie bo to zupa łatwa do przygotowania.

To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta.

 

PRZEPIS NA BARSZCZYK Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek oliwy
  • 5 średnich buraków
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 litry wody
  • 10 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól 3-4 łyżeczki
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 100g śmietany 12 %
  • 2 łyżki drobnej kaszki

 

Jak zrobić barszczyk z warzywami:

  1. Najpierw rozgrzewamy duży garnek, i na oliwie przesmażamy pokrojone w kostkę cebule.
  2. Następnie zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, zagotowujemy.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa w tym ziemniaki (bez buraków).
  4. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 20 min.
  5. Następnie zalewamy to dodatkowym 1l wody, dodajemy buraki pokrojone w kostkę.
  6. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 10 min.
  7. Śmietanę mieszamy z kaszką oraz niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do zupy, gotujemy 2-3 minuty.
  8. Doprawiamy do smaku.

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to

@dorotasmakuje

U nas zupa buraczkowa ugotowana przez nastolatki ❤️ przepis na www.dorotasmakuje.com

♬ Easy Living – Billie Holiday