SUSZONE POMIDORY + FILMIK

7 sie 2023
data:post.title
Pomidory suszone są niezastąpione w kuchni. Bardzo aromatyczne, smaczne idealne do kanapek, past, wypieków i do dodatków jak makaron, sałatki itp. Przygotowane w domu z dodatkiem ziół są pyszne. Przygotowuję zawsze dużą porcję słoików co wystarcza na cały rok a nawet i dłużej, polecam przepis.
 

SKŁADNIK :
  • pomidory mięsiste- dowolna ilość
  • zioła-bazylia, tymianek,oregano
  • do smaku- czosnek, kapary, papryczka chili
  • ocet jabłkowy do skropienia
  • olej do zalania 
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Blaszkę piekarnika wyłożyłam papierem i użyję takich blaszek trzech to znaczy dwie blaszki jedna kratka. Tak więc będą trzy poziomy suszenia pomidorów do suszenia użyję pomidorów z działki są to pomidory Lima.
  2. Na początek z pomidorów musimy usunąć gniazdo nasienne, wycinam również końcówkę z pomidora, nacinam w trzech miejscach i sprawdzam czy nie ma gniazd nasiennych oraz płynów, od razu układamy je na blaszce.
  3. Przygotowałam 3 blaszki już wydrążonych pomidorów, teraz należy je po wierzchu posolić i tutaj mam świeże zioła tymianek, bazylia, oregano, bazylii mam więcej zieloną i czerwoną tak więc oskubie je z gałązek i posypie nimi pomidory. Można również troszkę pociąć tymianek. 
  4. Teraz opcjonalnie posypujemy tymi ziołami. Ja je pomieszam jeżeli macie państwo suszone zioła posypujemy je po ususzeniu pomidorów ale świeże można już teraz.
  5. Można również świeży czosnek dodać do suszonych pomidorów po ususzeniu, ale można również już suszyć z tym czosnkiem. Tak więc ja sobie po kawałeczku nakładam do każdego pomidora można co drugi pomidor.
  6.  Suszymy w piekarniku lekko uchylony, temperature ustawiam 80/ 90 stopni, pozostawiam je 5-6 godzin i ustawiam funkcję termoobieg. 
  7. Pomidory suszyły się kilka godzin 5-6 na funkcji termoobieg. Tak więc one już tu są dobre do wyciągnięcia, funkcja góra dół niestety bardzo długo suszy pomidory, nie polecam tej funkcji. Pomidory są miękkie elastyczne plastyczne i takie mają być. Po wierzchu jeszcze je sole i teraz skrapiam 4 łyżkami octu jabłkowego. Jak są skropione tym octem jabłkowym, dopiero nabierają takiego pięknego zapachu suszonych pomidorów.
  8.  Do umytych  słoiczków nakładamy pomidory i tutaj nakładamy ich do 3/4 wysokości nie więcej ponieważ wlejemy jeszcze olej. Tak więc one muszą mieć miejsce żeby później napuchnąć bo napiją się tego oleju i troszkę zmiękną. Będą troszkę grubsze i tak można je same zalać oliwą.
  9.  Jednak ja dodaję do słoiczków kapary żeby nadały takiej mocniejszej słoności one są wtedy smaczniejsze. No ale nie musowo tego robić.
  10. Na wierzch słoika dodajemy po świeżej bazylii może to być listek lub dwa dla piękniejszego smaku i aromatu.
  11. Słoiki po sam brzeg zalewamy olejem, do suszonych pomidorów użyję oleju rzepakowego jednak można użyć oliwy z oliwek.
  12. Suszone pomidory używam zimą do kanapek do różnego rodzaju twarożków do pieczenia chleba zastosowań to pomidorów bardzo dużo. One są bardzo smaczne.
  13.  Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 15 minut licząc czas od zagotowania się wody, one muszą złapać niektórzy zalewają słoiki gorącą oliwą ale to jest niebezpieczne bo słoiki potrafią pęknąć i to oliwa rozlewa się na całą kuchnię, tak więc nie polecam .Wlewam zimny olej zagotowuję przecież on i tak się zagotuje w tym słoiku będzie gorący tak więc zakręcamy i pasteryzujemy w garnku w wodzie, około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  14. Smacznego. 
                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypsji kanałau ; 



 

Prześlij komentarz