Rogaliki z jagodami


Rogaliki z jagodami

Puszyste, rumiane i mięciutkie rogaliki z jagodami i kruszonką, które są równie smaczne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia, choć ciężko to sprawdzić, bo zazwyczaj znikają w mgnieniu oka 😉 Z podanych składników otrzymamy 32 średniej wielkości rogale.

 

 

Składniki:

3 pełne szklanki mąki pszennej

7g suchych drożdży – 1 opakowanie

1 jajko

pół szklanki cukru

szczypta soli

130g masła

1 szklanka mleka

  • Nadzienie:

ok 200g jagód (świeżych lub mrożonych)

ok pół szklanki cukru

  • Kruszonka:

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 kostki zimnego masła

  • Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania rogali

 

MOJA RADA: Jeśli używacie mrożonych jagód, najlepiej rozmrozić je wcześniej na sitku, gdyż podczas pieczenia mogą puścić dużo wody i wypływać z rogalików.

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku,  zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***

*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***

*** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę na stolnicy podsypanej mąką ***

*** Gotowe ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część rozwałkujemy na kształt koła ***

*** Koło dzielimy na 8 trójkątów ***

*** Na szerszym brzegu każdego trójkąta układamy pełną łyżeczkę jagód (jeśli używamy mrożonych jagód należy je wcześniej odmrozić na sitku) i posypujemy cukrem (ok pół łyżeczki na każdy rogalik) ***

*** Trójkąty zwijamy zaczynając od szerszego brzegu, tworząc w ten sposób rogaliki ***

*** Zawinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce lub na stolnicy i rozcieramy palcami do momentu, aż powstaną grudki ***

*** Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Posypujemy kruszonką ***

*** Gotowe rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE