OGÓRKI PO KASZUBSKU + FILMIK

3 sie 2023
data:post.title
Ogórki po kaszubsku z dodatkiem papryki i cebuli, są aromaryczne i smaczne. Zalewa jest lekko ostrawo -  słodka. Jeżeli lubimy zalewy bardziej wyraziste- ostrzejsze octu należy dolać więcej. 


SKŁADNIKI : 
  • 4 kg ogórków 
  • 3 czerwone papryki
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • na każy słoik ; liść laurowy, koper, ziele angielskie, pieprz i gorczyca
                                                                          ZALEWA : 
  • 2 litry wody 
  • 500 ml octu 10 % 
  • 1 i 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 
  • 1 duża łyżka z czubkiem, soli 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ogórki myjemy, paprykę, cebulę kroimy w plasterki a marchew w talarki. 
  2. Do słoików nakładamy koper z kwiatostanem, 1 liść laurowy,1 ziele angielskie, 4-5 ziarnek pieprzu i około 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie nakładamy ogórki, paprykę, cebulę i plasterek marchewki.
  3. Składniki na zalewę przekładamy do garnka i ogrzewamy aż cukier i sól się rozpuszczą. 
  4. Słoiki zalewamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  5. Wyjmujemy je ostrożnie z garnka i pozostawiamy aby ostygły następnie odkładamy do piwnicy. 
  6. Smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz