Kruche ciasto śmietanowo-budyniowe z jagodami

Dziś przychodzę do Was z kolejnym ( i chyba już ostatnim w sezonie ) ciastem z jagodami.

Najlepsze zostawiłam na koniec – ciasto to z całą pewnością zrobi niesamowitą furorę wśród jedzących.

Delikatny, kruchy spód przykryty fantastyczną masą przypominającą troszkę sernik ( fani serników z całą pewnością będą zachwyceni! ).

Ta masa to jednak nie masa serowa, a masa budyniowo-śmietanowa – naprawdę coś pysznego!

W połączeniu z kwaśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką tworzy super całość, której absolutnie nikt się nie oprze!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna -3 szkl

* masło ( tarte ) – 250 g

* cukier – 5 łyżek

* żółtko – 5 szt

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

MASA:

* białko – 5 szt

* cukier – 1 szkl

* sól – 1 szczypta

* budyń śmietankowy – 80 g

* śmietana 18% kwaśna – 330 ml

* jagody leśne / borówki – 300 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy starte masło, łączymy składniki.

Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia, mieszamy i zagniatamy ciasto.

Odkrawamy 1/4 zagniecionego ciasta.

Mniejszy kawałek wkładamy do lodówki na czas przygotowania kolejnych składników.

Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 29×25 cm ( lub podobnych ) i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

MASA:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.

Dodajemy budynie, miksujemy na wolnych obrotach aż budynie połączą się z białkami.

Dodajemy śmietany 18% i dokładnie mieszamy.

Dodajemy borówki i mieszamy niedokładnie.

Wylewamy na ciepłe ciasto i rozsmarowujemy.

Mniejszy kawałek ciasta wyciągamy z lodówki, ścieramy na tarce i posypujemy górę ciasta.

Pieczemy w 180 C przez ok. 50 minut .

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress