Chrupiące pałki kurczaka pieczone w piekarniku na blasze

2 min read
chrupiące pałki kurczaka pieczone w piekarniku na blasze

Soczyste pałki kurczaka pieczone w piekarniku na blasze to świetny pomysł na szybki i prosty obiad lub przekąskę na gorąco. Wystarczy mięso zamarynować, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku. Jestem pewna, że uda się każdemu. Smakują rewelacyjnie z sezonowymi warzywami lub surówką.

Upieczone pałki w piekarniku to najłatwiejszy pomysł na obiad z kurczaka. Potrawę wykonasz w kilka minut i upieczesz w niecałą godzinę. Zapraszam na bardzo prosty przepis.

Składniki:

  • 1 kg pałek (lub udek) kurczaka

Marynata

  • po łyżeczce: słodkiej papryki, świeżo zmielonego pieprzu czarnego, majeranku, bazylii, oregano
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
pałki kurczaka w przyprawach i udekorowane miętą

Jak upiec pałki kurczaka w piekarniku na blasze?

Do upieczenia kurczaka przygotuj: miskę do marynowania, blaszkę i oraz piekarnik.

Marynuje mięso kurczaka

Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam lub miażdżę ostrzem noża.

Do miski wkładam pałki lub udka kurczaka i wcieram w nie czosnek. Następnie oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, słodką i ostra papryką, majerankiem, bazylią i oregano. Oczywiście jeśli chcesz, możesz użyć swoich ulubionych przypraw np: zioła prowansalskie, kurkumę, imbir, tymianek lub rozmaryn.

Mięso kurczaka obtaczam równomiernie w przyprawach i odstawiam na minimum 30 minut do lodówki. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Na około 60 minut przed pieczeniem, wyjmuję mięso z lodówki. Jeżeli marynuję krócej, to w ogóle nie chłodzę.

Piekę chrupiące kawałki kurczaka

Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni C.

przyprawione pałki kurczaka przed upieczeniem

Na blasze piekarnika wyścielam papier do pieczenia. Układam marynowane kawałki kurczaka. Blachę umieszczam na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Piekę bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół w temperaturze 190 stopni C bez przykrycia. Pałki piekę przez około 40 – 45 minut, a udka przez około 45 – 50 minut, aż się ładnie zarumienią.
Jeśli chcesz piec z termoobiegiem, to zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni C.

Chrupiącego na zewnątrz i miękkiego w środku kurczaka podaję na gorąco z porcją ulubionej surówki. Do tego ugotowane lub upieczone ziemniaki – przepis tutaj!!!, które można piec razem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *