Jajka po wiedeńsku
Jedliście kiedyś jajka po wiedeńsku? To te urocze jajka z kremowym, rozpływającym się żółtkiem podawane elegancko w szklance. Te jajka robi się bardzo prosto, a są przepyszne! Oto przepis na te najprostsze, które umilą Wam śniadanie.
Jajka po wiedeńsku
Czas przygotowania: 6 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajko wbijamy do żaroodpornej szklanki lub słoiczka. Wstawiamy do rondelka z wodą (tak, aby woda sięgała do wysokości jajka) i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy, dodajemy łyżeczkę masła, posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem.
- Podajemy z chlebem i ulubionymi warzywami.
Smacznego!
Jeżeli kochacie płynne żółtko to zasmakują Wam też kanapki z awokado i jajkiem w koszulce, szakshouka z bakłażanem czy te gofry. I wiele innych propozycji z zakładki śniadania.
Zobacz także:
Kaszotto z bobem, fasolką szparagową i serem pleśniowym
Bezglutenowa tarta z cukinią i fetą
Japoński pudding sojowy
Prosty makaron z kurkami i serem kozim
Wegański dutch baby na wytrawnie z Toczonym z suszonymi pomi...
Dyniowe ciasteczka owsiane z czekoladą i masłem orzechowym
Sernik matcha z musem malinowym na kokosowym spodzie
Placuszki dyniowe z kaszy jaglanej z powidłami dyniowymi
Dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włosk...
Kopytka z batatów z burakami, szpinakiem i serem kozim