Pstrąg jest pyszną i bardzo delikatną rybą. Tym razem posypałam go żółtą czubrycą, ponieważ w swoim składzie ma sok z cytryny. Smażony w ten sposób wychodzi doskonały
Co potrzeba:
- 800 g-1000 g łososia tęczowego w płatach ze skórą,
- 2-3 jajka,
- Mąka pszenna tortowa typ 450,
- Bułka tarta,
- Sól,
- Pieprz,
- Czubryca żółta,
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Do osobnych misek dajemy jajka, mąkę i bułkę tartą. Płaty
ryby płuczemy, osączamy na papierowym ręczniku, dzielimy na porcje. Na dużą
patelnię wlewamy tyle oleju, żeby było go ok. 1 cm na dnie. Pstrąga posypujemy
z jednej strony solą, pieprzem, żółtą czubrycą, moczymy z każdej strony w roztrzepanych
jajkach, następnie w mące, jeszcze raz w jajkach i na koniec w bułce tartej.
Układamy na patelni z rozgrzanym olejem skórą do dołu. Smażymy na większym
płomieniu, aż do większego zrumienienia dopiero wtedy odwracamy na drugą
stronę. Na drugiej stronie smażymy do zezłocenia. Płatów pstrąga nie smażymy
długo, ponieważ jest to bardzo delikatne mięso i zrobiłoby się suche. Przy
smażeniu kolejnej porcji dolewamy olej. Do odwracania najlepsze są szczypce
kuchenne lub szeroka łopatka i widelec. Łopatką podbieramy rybę a widelcem
podtrzymujemy, żeby się nie zsunęła z łopatki
Smacznego :))
Pstrąg tęczowy, płat z pstrąga, czubryca żółta, bułka tarta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1