Camembert pieczony ze śliwkami i malinami | Mienta blog
Różne

Camembert pieczony ze śliwkami i malinami

Pieczony, rozpływający się w ustach camembert, to coś, co nigdy się nie znudzi ;) Z pieczonymi sezonowymi owocami smakuje wyjątkowo dobrze!

  • 250 g sera camembert
  • 450 g śliwek
  • 50 g malin
  • 25 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • gałązka rozmarynu

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Śliwki myjemy i przekrajamy na ćwiartki.

W środku naczynia żaroodpornego układamy camembert. Nacinamy go z wierzchu, polewamy łyżką oliwy i posypujemy rozmarynem.

Owoce i orzechy nacieramy pozostałą oliwą, miodem, sosem sojowym i pieprzem.

Przekładamy do naczynia.

Całość zapiekamy około 15-20 minut i od razu podajemy.

Smacznego :)

camembert pieczony ze sliwkami i malinami 3 - Camembert pieczony ze śliwkami i malinami

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Kuchnie na wymiar Gorzów 18/07/2023 at 23:11

    Cudowny przepis na cammembert na słodko :)
    Wygląda obłędnie <3!

  • Komentuj