Kotlety z udek kurczaka bardzo polecam jako pomysł na szybki obiad.

Mięso z udek jest naprawdę smaczne i taki kotlet będzie stanowił super odmianę od klasycznego kotleta z piersi kurczaka. No i tańszy jest.

Wystarczy wykroić z udek kości (te możemy zamrozić i dodać w przyszłości np do zupy).

W przypadku tych kotletów nie stosowałam tradycyjnego panierowania w jajku i bułce, wystarczyła mi bułka grubo mielona typu panko. Nie odrzucałam też skóry kurczaka bo przypieczona na patelni staje się super chrupka i smaczna.

 

 

PRZEPIS KOTLETY Z UDEK KURCZAKA

Składniki:

4 udka kurczaka

pieprz

sól

czosnek granulowany

bułka tarta grubo mielona

olej

 

Jak zrobić kotlety z udek kurczaka:

Z udka wykrajamy kości.

Ja każde udko podzieliłam na 2 części. Pozostawiłam skórę.

Każdą część rozłożyłam płasko na desce, przykryłam folią i lekko robiłam młotkiem do mięsa.

Następnie kotlety oprószyłam z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, obtoczyłam w bułce tartej.

Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju.

Kotlety smażyłam na złoto z obu stron na niezbyt dużym ogniu.

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to