Takie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z konfiturą malinową okazało się bezbłędne i zachwyciło wszystkich wygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! 😉
Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe blaty.
- 2 budynie waniliowe
- 600 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- 400 g konfitury malinowej (do posmarowania biszkoptu)
Mikserem utrzyj masło do białości, a następnie łyżka po łyżce dodawaj schłodzony do temperatury pokojowej budyń, nadal ucierając, aż do uzyskania gładkiego kremu.
Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową konfitury, a następnie nałóż 1/3 kremu i rozprowadź go równomiernie. To samo uczyń z drugim blatem. Nałóż następnie ostatni kawałek biszkoptu i całość (górę oraz boki) posmaruj otrzymanym kremem. Odstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj masę cukrową (lukier plastyczny).
- 400-500 g cukru pudru
- 50 g glukozy w proszku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 30 ml wody + 40 ml wrzątku
- kilka kropli aromatu, np. migdałowego
- barwnik (użyłem jasnozielony)
- bezwonny olej, np. rzepakowy
44 komentarze
Wygląda fantastycznie 🙂
Pozdrawiam!
Dziękuję, bardzo mi z tego powodu miło. Pozdrawiam 🙂
Jadłam ten torcik i potwierdzam, przepyszny ! ! !
Ach, dziękuję, dziękuję. 😉 W nagrodę jeszcze kiedyś go może upiekę 😀
Pięknie udekorowany! Pysznie przełożony torcik 🙂 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂 Tobie również wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku 😉
łał! Robi wrażenie!
Dzięki, o taki efekt mi chodziło 😀
Prezentuje się kapitalnie! :)))
Bardzo się cieszę, dziękuję 🙂
Bardzo ładnie się prezentuje 🙂
Ślicznie dziękuję 🙂
Pomysłowy:)ciekawe,jak smakuje 17ta ? :)))
Pysznie, ale nie tak dobrze jak północ 😀
Wygląda cudnie! Szkoda, że wcześniej nie wpadłyśmy na pomysł z tarczą zegarową 😛
Dziękuję! Zawsze można upiec taki za rok ;D
O i o lukier plastyczny się pokusiłeś: ) Przyznam, że nie przepadam za nim, ale Ty ładnie go nałożyłeś na ciasto, wgląda bardzo zgrabnie, gratuluję!: )
Też nie przepadam, ale stwierdziłem, że czasem można zaszaleć. 😉 A tak nałożyć udało mi się dopiero za trzecim podejściem, ale cicho sza 😛
Cudny 🙂 wyglada pysznie 🙂 z chęcią bym zjadła kawałeczek, pozdrawiam 🙂
Dziękuję, cieszę się, że przypadł Tobie do gustu 🙂
piękny! przepis niby prosty, ale jakże apetyczny i zawierający doskonale komponujące się składniki. Dekoracja trafiona w 10.. albo w 12-kę;)
Haha, dziękuję 😀 Potrzebowałem ekspresowe ciacho i po prostu wziąłem to, co akurat miałem pod ręką. Ale jak się okazało, czasami najprostsze połączenia są najlepsze 😉
Tort wygląda naprawdę wspaniale! 🙂
Piękna robota! *.*
Dziękuję pięknie, bardzo mi z tego powodu miło 🙂
Pyszny torcik 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂
Dziękuję! Tobie również wspaniałego roku życzę 😉
Pomysłowy jesteś. Torcik idealny na powitanie nowego roku 🙂
Dziękuję, jeszcze tylko muszę wynaleźć sposób by te cukrowe wskazówki się przesuwały i będzie idealnie 😀
Cudny torcik i piękny ma kształt 🙂 na Sylwestra jak znalazł 🙂 fajne masz pomysły!
Dziękuję pięknie za miłe słowa 😉
Zachwycający!!! Padłabym ze szczęścia gdyby ktoś postawił przede mną taki tort. :))
Haha, niezmiernie miło mi to słyszeć 😀
O, podoba mi się ten sylwestrowy pomysł:)))
Super, bardzo się cieszę 😉
ale cudowny tort. przede mną jeszcze lata pracy zanim nauczę się taki robić. cudeńko : )
Dzięki ;D A tort wbrew pozorom jest bardzo prosty. Chyba jedyna trudność to przełożenie go masą cukrową, ale zawsze jak się nie uda za pierwszym razem, to można ją zdjąć i ponownie spróbować 😉
O rany! z takim tortem 2015 musi być wspaniały!
PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Oby! 😀
Dziękuję za zaproszenie. Zaraz zajrzę 😉
Super torcik! Bardzo efektowny 🙂
Dziękuję, miło mi, że przypadł on Tobie do gustu 😉
Fantastyczny kawałek tortu 🙂
Dzięki wielkie 😀
Pięknie ozdobiony tort ze świetnym kremem 🙂
Mocno mnie to cieszy, dziękuję 😉