Gulasz meksykański z udek kurczaka
Świetny i szybki pomysł na smaczny obiad jednogarnkowy, który w dodatku kolorowo i apetycznie wygląda. To danie najlepiej smakuje podane z ryżem, świeżym pieczywem lub kawałkami tortilli. Polecam!
Składniki:
0,5kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
- Marynata do mięsa:
1 łyżka oleju
po 1 płaskiej łyżeczce: soli, słodkiej papryki mielonej, ostrej papryki mielonej, mielonego kuminu, czosnku granulowanego
- Dodatkowo:
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 papryczka chilli
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 szklanka wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, cukier
olej do smażenia
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawami, mieszamy i odkładamy całość do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc ***
*** Papryczkę chilli drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w średniej wielkości kawałki ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso na rumiano ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy, aż się zeszkli ***
*** Dodajemy pokrojone papryki ***
*** Mieszamy i smażymy przez chwilę ***
*** Następnie całość zalewamy wodą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę z puszki ***
*** Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec potrawę posypujemy siekaną natką pietruszki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)