Malinowa chmurka bez pieczenia

4 min read
malinowa chmurka bez pieczenia

Lubicie malinową chmurkę? Ja uwielbiam! Tym razem zapraszam na ekspresową malinową chmurkę bez pieczenia na herbatnikach. Kruchy spód z ciasteczek zalewam orzeźwiającą galaretką z malinami, podaję z aksamitnym kremem śmietankowym i oprószam prażonymi migdałami. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w zrobieniu. Jestem pewna, że uda się każdemu i nikt się nie oprze.

Malinowa chmurka to moje ulubione ciasto, które mogłabym jeść codziennie. Tradycyjnie w wersji na biszkopcie lub na kruchym cieście (oba przepisy są na moim blogu, na dole znajdziesz do nich odnośniki) ciasto jest pracochłonne. Tym razem postanowiłam zrobić malinowy deser bez pieczenia spodu oraz bezy. Dzięki temu taki deser jest prosty, ekspresowy w wykonaniu i także smaczny. Moje ciasto jest na masie z pokruszonych herbatników i roztopionego masła. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze bardziej uprościć sobie pracę i na spodzie ułożyć gotowe biszkopty.

Malinowa chmurka bez pieczenia – składniki

Podane składniki są na tortownicę o średnicy od 24 do 26 cm lub blaszkę o wymiarach od 20 x 20 cm do 24 x 24 cm. Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml.

Spód ciasta

  • 250 g herbatników
  • 125 g masła extra 82% (pół kostki)

Masa owocowa

  • 450 g malin (świeżych lub mrożonych – mrożonych nie rozmrażam)
  • 2 galaretki o smaku malinowym (każda na 500 ml wody)
  • 750 ml wrzącej wody (3 szklanki)

Masa śmietankowa

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo 3 łyżki płatków migdałów do posypania wierzchu ciasta

ukrojone porcja malinowej chmurki bez pieczenia

Jak zrobić malinową chmurkę bez pieczenia?

Do zrobienia malinowej chmurki w wersji ekspresowej, nie potrzebujemy piekarnika. Przygotuj głównie: mikser, miskę, rondelek, patelnię i blaszkę lub tortownicę do ciasta.

Krok 1 – spód ciasta

Herbatniki rozdrabniam. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub miksera, rozgnieść wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Drobno pokruszone herbatniki wrzucam do miski.

Masło roztapiam w rondelku i wlewam do miski z herbatnikami. Wszystko mieszam ze sobą.

Kruchą masę równomiernie przekładam na dno blaszki do pieczenia. Całość wyrównuję i ugniatam za pomocą dłoni lub drewnianego tłuczka do ziemniaków jak na zdjęciu poniżej. Dzięki temu otrzymuję równy i zbity spód ciasta.

spód ciasta z pokruszonych herbatników i masła

Blaszkę umieszczam do lodówki na około 30 minut, aby schłodzić spód.

Krok 2 – masa malinowa

Galaretki zalewam 750 ml wrzącej wody i rozpuszczam. Odstawiam do lekkiego ostudzenia.

Gdy galaretka będzie ciepła (ale nie gorąca) wrzucam maliny (mrożonych nie rozmrażam). Jeśli mam świeże maliny, odczekuję, aż galaretka zacznie tężeć. Następnie gdy galaretka stężeje, przelewam ją na schłodzony spód ciasta.

galaretka z malinami

Jak widać na zdjęciu powyżej, schłodziłam galaretkę w misce z zimną wodą. Polecam tą metodę.

Jeśli dodaję maliny mrożone, to po wymieszaniu, galaretkę od razu wylewam na schłodzony spód ciasta.

Całość wyrównuję i wkładam do lodówki, aby całkowicie zastygła.

W czasie, gdy galaretki gęstnieją, robię masę śmietankową.

Krok 3 – masa śmietankowa z mascarpone

Aby masa nam się udała, musimy mieć schłodzoną miskę (w lodówce lub zamrażalce), mocno schłodzoną (minimum 24 h w lodówce) śmietankę oraz mascarpone.

Do zimnej miski wlewam mocno schłodzoną śmietankę 30%, mocno schłodzony serek mascarpone i wsypuję cukier puder oraz cukier waniliowy.

Wszystko ubijam za pomocą miksera na maksymalnych obrotach, aż otrzymam sztywny krem. Trwa to około 4 – 5 minut.

krem ze śmietanki i mascarpone

Masę śmietankową z mascarpone wykładam na warstwę całkowicie zastygniętych galaretek i wyrównuję.

na warstwę galaretek wykładam krem

PS. Jeśli lubisz smak bezy, w wersji ekspresowej możesz na krem wyłożyć bezy sklepowe.

Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypuję płatki migdałów. Mieszam i prażę, aż się zarumienią.

Wierzch ciasta posypuję prażonymi płatkami migdałów. W sezonie letnim możesz też na wierzch ułożyć maliny lub listki mięty w celu dekoracji.

malinowa chmurka po zrobieniu

Tak przygotowaną malinową chmurkę w wersji ekspresowej bez pieczenia, umieszczam oczywiście w lodówce w celu schłodzenia najlepiej na całą noc. Na drugi dzień kroję i podaję na stół. Ciasto znika w oka mgnieniu. Palce lizać!

porcja malinowej chmurki bez pieczenia wycięta z ciasta

Życzę smacznego i polecam również dwie wcześniejsze wersje:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *