Naleśniki z botwinką i bryndzą | Mienta blog
Naleśniki i placki

Naleśniki z botwinką i bryndzą

Gdy tylko zobaczyłam ten piękny pęczek kolorowej botwinki, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. W pierwszej chwili nabrałam ochoty na pierogi z botwinką, ale przez ograniczony czas na działania w kuchni, musiałam skorzystać z szybszego rozwiązania i usmażyłam naleśniki. Całe danie było gotowe w 30 minut i wyszło przepyszne :) Jeśli nie macie dostępu do dobrej bryndzy, to użyjcie greckiej fety :)

nalesniki z botwinka i bryndza stylista kulinarny podkarpackie fotografia kulinarna rzeszo sandomierz tarnobrzeg fotograf jedzenia 4 - Naleśniki z botwinką i bryndzą

naleśniki 5-6 sztuk

  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1/2 szklanka wody mocno gazowanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina oliwy do natłuszczenia patelni

farsz:

  • pęczek botwinki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g bryndzy (użyłam bryndzy doprawionej kozieradką i czarnuszką)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

nalesniki z botwinka i bryndza stylista kulinarny podkarpackie fotografia kulinarna rzeszo sandomierz tarnobrzeg fotograf jedzenia 5 - Naleśniki z botwinką i bryndzą

Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 5-6 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.

Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy.

Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oliwie.

Gdy się zeszkli, dodajemy drobno posiekaną botwinkę, posiekany czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny.

Dusimy na małym ogniu, aż zmięknie, często mieszając (około 10 minut).

Dodajemy pokruszoną bryndzę i doprawiamy do smaku pieprzem (jeśli używacie bryndzy bez przypraw, to mocniej doprawcie farsz).

Każdego naleśnika smarujemy farszem i zwijamy jak krokiety.

Świetnie smakują solo, ale będą pasować też jako dodatek np. do zup.

Smacznego :)

nalesniki z botwinka i bryndza stylista kulinarny podkarpackie fotografia kulinarna rzeszo sandomierz tarnobrzeg fotograf jedzenia 3 - Naleśniki z botwinką i bryndząnalesniki z botwinka i bryndza stylista kulinarny podkarpackie fotografia kulinarna rzeszo sandomierz tarnobrzeg fotograf jedzenia 2 - Naleśniki z botwinką i bryndzą

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj