Pierogi z truskawkami – aż mi się wierzyć nie chce! Prowadzę tego bloga już 15 rok, opublikowałam tu ponad 5 tysięcy przepisów i do tej pory nie znalazł się ten! Przecież pierogi z truskawkami to totalna klasyka polskiej kuchni a my robimy je rok rocznie w sezonie!

Naprawiam więc dziś szybko to niedopatrzenie i publikuję ten pyszny przepis na letni obiad na słodko.

Lubicie pierogi z owocami?

Zapraszam was też po inne przepisy z truskawkami

 

 

PRZEPIS NA PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

truskawki

cukier

500g mąki

1 łyżeczka płaska soli

5 łyżek oleju lub oliwy

1 szklanka 250ml wrzątku

 

Jak zrobić pierogi z truskawkami:

Truskawki myjemy (zobacz jak), pozbawiamy szypułek, osuszamy i kroimy w drobne kawałki.

Do misy wsypujemy mąkę i sól, mieszamy.

Dodajemy olej, mieszamy.

Dodajemy wrzątek i wyrabiamy ciasto łyżką lub najlepiej za pomocą robota kuchennego z hakiem.

Kończymy wyrabiać ręcznie.

Następnie odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy i wykrawamy kółeczka.

Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę posiekanych truskawek i pół łyżeczki cukru. Zlepiamy rogi.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Pierogi wrzucamy na wrzątek.

Kiedy wypłyną a woda się zagotuje, zmniejszamy grzanie i gotujemy 2-3 minuty.