Przepis Julii Roberts na pieczone brzoskwinie pod kruszonką byłby zupełnie zwyczajny, ale… pretty woman zna się na tym co dobre. Za sprawą jednego składnika potrawa „jak od babci” zmienia się w niebagatelne danie. Tajemniczym dodatkiem jest… .:)
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Brzoskwinie z whisky
Tajemniczym składnikiem w celebryckim przepisie Julii Roberts, który Wam dzisiaj polecamy, jest whisky. Alkohol doskonale aromatyzuje to danie, choć jest tylko delikatnie wyczuwalny.
Pieczone brzoskwinie pod kruszonką wg Julii Roberts są bardzo proste w przygotowaniu – trudno zepsuć to danie, zrobi je każdy niedzielny kucharz, nawet najmniej doświadczony. Zapiekanka może zostać podana na letnie śniadanie albo w charakterze przekąski lub deseru. Pachnie latem i owocami. My do oryginalnego przepisu dodaliśmy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zamiast brzoskwiń możecie użyć nektarynek, albo miksu nektarynek i brzoskwiń.
Danie można zjeść na ciepło lub wystudzone, koniecznie z dużą ilością gęstego, kwaśnego jogurtu.
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 1/4 szklanki soki z cytryny
- 1/4 szklanki whisky
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 12 łyżek masła plus 1 łyżka do wysmarowania naczynia do zapiekania
- 11/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Brzoskwinie umyj, przekrój na płowy, wypestkuj i zalej sokiem z cytryny zmieszanym z whisky i 1/4 szklanki cukru.
Krok 2
W dużej misie wymieszaj mąkę z resztą cukru i cynamonem, a następnie rozetrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym masłem. Najłatwiej zrobić to palcami, ale można też przesiekać mąkę i masło nożem. .
Krok 3
Wysmaruj formę do pieczenia masłem, na dno przełóż brzoskwinie, przykryj kruszonką i wstaw do piekarnika. Jeśli lubisz słodkości posyp wierzch kruszonki cukrem. Piecz 30-35 minut, aż wierzch zbrązowieje, a owoce zagotują się pod kruszonką i zaczną „bulgotać”.
Ulubione przepisy gwiazd
W Niedzielnym kucharzu znajdziecie więcej celebryckich przepisów na proste śniadania lub przekąski. Jeśli macie ochotę na czekoladę w hollywoodzkim wydaniu – sprawdźcie koniecznie Brownies Katharine Hepburn, pyszne, bardzo łatwe do upieczenia ciasteczka. Zrobi je naprawdę każdy.
Jeśli chcecie poczuć się po królewsku – polecamy racuchy królowej Elżbiety II, rodzinny przepis domu panującego w UK. Królowa jest nie tylko dobrym władcą, ale też niezła kucharką. Racuchy są mięciutkie, puszyste i pachnące. Polecamy!
Smacznego!