Naleśniki z Ricottą i Cukinią.
W dzisiejszym poście mój drogi czytelniku — podglądaczu, chciałabym podzielić się z Tobą historią pochodzeniem i różnymi rodzajami włoskich naleśników z ricottą i cukinią.
Choć naleśniki mogą wydawać się prostym, daniem to w kuchni włoskiej zostały one podniesione na zupełnie nowy poziom smaku i elegancji.
Historia Naleśników z Ricottą i Cukinią
Historia włoskich naleśników sięga daleko wstecz, a ich początki można odnaleźć w kulturze starożytnego Rzymu.
Naleśniki zwane wtedy placenta były podawane na różne sposoby zarówno jako potrawa słodka, jak i słona.
Później podczas renesansu włoscy kucharze zaczęli podnosić dania na wyższy poziom, tworząc bardziej wyrafinowane i skomplikowane przepisy na naleśniki.
Współczesne włoskie naleśniki z ricottą i cukinią znane są jako — Crespelle alla Ricotta e Zucchine.
Są to cienkie naleśniki, które zawijane są w formie roladek, nadziewane są pyszną ricottą i delikatnie podsmażaną cukinią.
Potrawa ta jest często pozbawiona sosu pomidorowego dając absolutnie fantastyczny smak każdego składnika.
Naleśniki z Ricottą i Cukinią
A ja dodałem 🙂 i wymyśliłem sobie, swój własny przepis na ciasto naleśnikowe.
Włoskie naleśniki z ricottą i cukinią można podać na wiele różnych sposobów.
Możemy polać je delikatnym sosem pomidorowym lub z wyciskanym czosnkiem.
Możemy również dodać do nich kilka kropel oliwy z oliwek lub skropić je octem balsamicznym dla dodatkowego smaku.Istnieje wiele wariacji włoskich naleśników z ricottą i cukinią, które możemy wypróbować.
Możemy dodać do nadzienia inne warzywa takie jak papryka pieczarki czy szpinak.
Możemy również dodać do nich inne składniki takie jak ser parmezan lub mozzarella, czy też włoską szynkę lub smakami, aby uzyskać jeszcze bogatszy smak.
Włoskie naleśniki z ricottą i cukinią to idealna propozycja na szybki lunch lub lekką kolację.
Są one smaczne sycące i niezwykle wszechstronne.
Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, czy nie te naleśniki na pewno przypadną Ci do gustu.
Na zakończenie, zapraszam na moje, włoskie naleśniki z Ricottą i Cukinią.
Składniki
Naleśniki
- Semolina 1 szklanka
- Manitoba 1 szklanka
- Woda 1 – 0.5 szklanki
- Mleko 1 – 0.5 szklanki
- Sól do smaku
- Pieprz świeżo zmielony do smaku
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżeczki
- Masło do smażenia
Farsz
- Cukinią 2-3 sztuki
- Ricotta 250 gram
- Jajka 2 sztuki
- Prosciutto 150 – 200 gram
- Sól do smaku
- Pieprz świeżo zmielony do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
Dodatki
- Pomidory z puszki
Przygotowanie
Naleśniki
- Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki razem, tak by, powstało nie za rzadkie i zarazem nie za gęste ciasto.
- Po drugie odstaw je na jakieś 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj farsz…
- Po trzecie rozgrzej patelnię, rozpuść odrobinę masła, rozprowadź je ręcznikiem papierowym i wlej ciasto na naleśniki, tyle, by przykryć delikatnie patelnię.
- Po czwarte smaż je z dwóch stron na złoto – brązowy kolor.
Farsz
- Po pierwsze, kiedy ciasto na naleśniki, dochodzi 🙂 zetrzyj cukienię na grubych oczkach, lekko posyp solą i odczkej jakieś 15 minut.
- Po drugie odciśnij cukienię z płynów, dodaj jajka, ricottę, prosciutto, przyprawy i bardzo dobrze wymieszaj.
Naleśniki właściwe
- Po pierwsze nałóż farsz na środek naleśnik i zwiń go, jak tylko potrafisz.
- Po drugie układaj naleśniki w formie żaroodpornej, a w wolne miejsca, nałóż trochę pomidorów z puszki.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni i wstaw naleśniki na jakieś 45-55 minut, aż góra się lekko zarumieni.
- Na koniec przed podaniem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, kwiatkiem i pożeraj.
Ps. Lubisz naleśniki ? Zapraszam Cię na mój drogi czytelniku – podglądaczu, TUTAJ, a znajdziesz kilkanaście przepisów na naleśniki 🙂