Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Włochy / Italy YouTube

Naleśniki z Ricottą i Cukinią

Naleśniki z Ricottą i Cukinią

Naleśniki z Ricottą i Cukinią.

W dzisiejszym poście mój drogi czytelniku — podglądaczu, chciałabym podzielić się z Tobą historią pochodzeniem i różnymi rodzajami włoskich naleśników z ricottą i cukinią.

Naleśniki z Ricottą i Cukinią

Choć naleśniki mogą wydawać się prostym, daniem to w kuchni włoskiej zostały one podniesione na zupełnie nowy poziom smaku i elegancji.

Historia Naleśników z Ricottą i Cukinią

Historia włoskich naleśników sięga daleko wstecz, a ich początki można odnaleźć w kulturze starożytnego Rzymu.

Naleśniki zwane wtedy placenta były podawane na różne sposoby zarówno jako potrawa słodka, jak i słona.

Później podczas renesansu włoscy kucharze zaczęli podnosić dania na wyższy poziom, tworząc bardziej wyrafinowane i skomplikowane przepisy na naleśniki.

Współczesne włoskie naleśniki z ricottą i cukinią znane są jako — Crespelle alla Ricotta e Zucchine.

Są to cienkie naleśniki, które zawijane są w formie roladek, nadziewane są pyszną ricottą i delikatnie podsmażaną cukinią.

Potrawa ta jest często pozbawiona sosu pomidorowego dając absolutnie fantastyczny smak każdego składnika.

Naleśniki z Ricottą i Cukinią

Naleśniki z Ricottą i Cukinią

A ja dodałem 🙂 i wymyśliłem sobie, swój własny przepis na ciasto naleśnikowe.

Włoskie naleśniki z ricottą i cukinią można podać na wiele różnych sposobów.

Możemy polać je delikatnym sosem pomidorowym lub z wyciskanym czosnkiem.

Możemy również dodać do nich kilka kropel oliwy z oliwek lub skropić je octem balsamicznym dla dodatkowego smaku.Istnieje wiele wariacji włoskich naleśników z ricottą i cukinią, które możemy wypróbować.

Możemy dodać do nadzienia inne warzywa takie jak papryka pieczarki czy szpinak.

Naleśniki z Ricottą i Cukinią

Możemy również dodać do nich inne składniki takie jak ser parmezan lub mozzarella, czy też włoską szynkę lub smakami, aby uzyskać jeszcze bogatszy smak.

Włoskie naleśniki z ricottą i cukinią to idealna propozycja na szybki lunch lub lekką kolację.

Są one smaczne sycące i niezwykle wszechstronne.

Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, czy nie te naleśniki na pewno przypadną Ci do gustu.

Pancakes with Ricotta and zucchini

Na zakończenie, zapraszam na moje, włoskie naleśniki z Ricottą i Cukinią.

Składniki

Naleśniki

  • Semolina 1 szklanka
  • Manitoba 1 szklanka
  • Woda 1 – 0.5 szklanki
  • Mleko 1 – 0.5 szklanki
  • Sól do smaku
  • Pieprz świeżo zmielony do smaku
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżeczki
  • Masło do smażenia

Farsz

  • Cukinią 2-3 sztuki
  • Ricotta 250 gram
  • Jajka 2 sztuki
  • Prosciutto 150 – 200 gram
  • Sól do smaku
  • Pieprz świeżo zmielony do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku

Dodatki

  • Pomidory z puszki

Przygotowanie

Naleśniki

  • Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki razem, tak by, powstało nie za rzadkie i zarazem nie za gęste ciasto.
  • Po drugie odstaw je na jakieś 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj farsz…
  • Po trzecie rozgrzej patelnię, rozpuść odrobinę masła, rozprowadź je ręcznikiem papierowym i wlej ciasto na naleśniki, tyle, by przykryć delikatnie patelnię.
  • Po czwarte smaż je z dwóch stron na złoto – brązowy kolor.

Farsz

  • Po pierwsze, kiedy ciasto na naleśniki, dochodzi 🙂 zetrzyj cukienię na grubych oczkach, lekko posyp solą i odczkej jakieś 15 minut.
  • Po drugie odciśnij cukienię z płynów, dodaj jajka, ricottę, prosciutto, przyprawy i bardzo dobrze wymieszaj.

Naleśniki właściwe

  • Po pierwsze nałóż farsz na środek naleśnik i zwiń go, jak tylko potrafisz.
  • Po drugie układaj naleśniki w formie żaroodpornej, a w wolne miejsca, nałóż trochę pomidorów z puszki.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni i wstaw naleśniki na jakieś 45-55 minut, aż góra się lekko zarumieni.
  • Na koniec przed podaniem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, kwiatkiem i pożeraj.

Ps. Lubisz naleśniki ? Zapraszam Cię na mój drogi czytelniku – podglądaczu, TUTAJ, a znajdziesz kilkanaście przepisów na naleśniki 🙂

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]