Kurczak w ananasie z nachosami i kukurydzą w stylu meksykańskim

Kurczak w ananasie z nachosami i kukurydzą w stylu meksykańskim

Dziś mam dla was małą podróż do świata meksykańskich smaków – kurczaka w ananasie z nachosami i kukurydzą. To danie nie tylko urzeknie was swoim egzotycznym wyglądem, ale także wciągnie was w wir intensywnych smaków bez wyrzutów sumienia – danie jest pełne białka (kurczak) oraz warzyw i owoców 😊

Nasze danie zaczynamy od usmażenia soczystych kawałków kurczaka z aromatycznymi przyprawami, takimi jak mielony kumin i papryka. Dodajemy do tego kolorowe papryki oraz pyszną kukurydzę, która nadaje potrawie chrupkości i wyjątkowego smaku. Całość serwujemy w wydrążonych połówkach ananasa, które nadają naszemu daniu nie tylko niesamowitego wyglądu, ale także dodatkowej słodyczy. Całość posypujemy kruszonymi nachosami 😊

To niezwykłe połączenie smaków jest doskonałym przykładem na to, jak z prostych składników można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Kurczak w ananasie z kukurydzą to doskonała propozycja dla tych, którzy pragną sięgnąć po coś nietuzinkowego i wprowadzić odrobinę meksykańskiego klimatu do swojej kuchni.

Smacznego!

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. W dużym garnku lub patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek, i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmiękną.
  2. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę o średniej wielkości. Dodaj kurczaka do garnka i smaż, aż mięso będzie dobrze podsmażone z każdej strony.
  3. Dodaj pokrojoną w średniej wielkości kostkę czerwoną i zieloną paprykę, kukurydzę oraz przyprawy: kumin, paprykę, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem i gotuj przez kolejne 5 minut, aż składniki się połączą i podsmażą.
  4. W tym czasie ananasa przekrój na pół i wydrąż miąższ za pomocą ostrego noża. Pozostaw połówki ananasa do podania. Miąższ ananasa pokrój w kostkę i dodaj 1/3 miąższu do garnka. Pozostały przełóż do miseczki – będzie dodatkiem do dania.
  5. Przełóż przygotowane nadzienie z kurczakiem do wydrążonych połówek ananasa.
  6. Przed podaniem posyp danie pokruszonymi nachosami i opcjonalnie świeżo posiekaną kolendrą dla dodania świeżości i smaku.
  7. Gotowe danie podawaj na talerzach, używając połówek ananasa jako ozdobnego naczynia. Smacznego!

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 duży dojrzały ananas (do podania)
  • 1 puszka kukurydzy lub 2 ugotowane kolby kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Świeża kolendra (opcjonalnie do dekoracji)
  • 50 g nachosów do dekoracji dania

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz