Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką | Mienta blog
Drożdżówki

Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Klasyka czerwcowych smaków, czyli drożdżówki z budyniem, owocami i kruszonką. Muszą pojawić się u nas chociaż raz w sezonie :)

drozdzowki z budyniem rabarbarem truskawkami i kruszonka 4 - Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonkądrozdzowki z budyniem rabarbarem truskawkami i kruszonka 5 - Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką

ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka śmietany 18 %

kruszonka:

  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

dodatkowo:

  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

drozdzowki z budyniem rabarbarem truskawkami i kruszonka 6 - Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonkądrozdzowki z budyniem rabarbarem truskawkami i kruszonka 7 - Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy go do wystudzenia. Ja kupuję budyń bez cukru i dodaję do niego tylko łyżeczkę.

Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 9 równych części.

Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym delikatnie je spłaszczamy, a środek dodatkowo ugniatamy np. spodem niewielkiej szklanki.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut).

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zagniatamy składniki na kruszonkę.

W cieście ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego po kopiastej łyżce budyniu, pokrojony rabarbar i truskawki a wierzch posypujemy kruszonką.

Brzegi ciasta smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.

Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem, opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

drozdzowki z budyniem rabarbarem truskawkami i kruszonka 3 - Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonkądrozdzowki z budyniem rabarbarem truskawkami i kruszonka 8 - Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj