Kalafior małosolny – próbowaliście już?

Uwielbia kiszonki a w tym roku i moja rodzina chętnie je zjada, więc tym bardziej ja chętnie je nastawiam. W słoikach kiszą się ogórki oczywiście, ale też rzodkiewki, kalafiory, seler, papryka – mniam.

Kiszonki są bardzo zdrowe (choć alergicy powinni z nich zrezygnować ze względu na wysoki poziom histaminy).

Kalafior małosolny jest mega prosty do przygotowania a smak może was zdziwić, nawet jeśli kalafiora nie lubicie!

Robi się go bardzo podobnie jak ogórki – więc do dzieła – nic trudnego.

Kalafior można jeść na diecie dr Dąbrowskiej.

 

PRZEPIS KALAFIOR MAŁOSOLNY

Składniki:

kalafior

koper – najlepiej kwitnący, ale może być też zielony czy suszony

czosnek

chrzan

sól kamienna niejodowana

 

Jak zrobić kalafior małosolny:

Przygotowujemy czyste, wyparzone słoiki litrowe.

W każdy słoik na dno wkładamy 1-2 ząbki czosnku (jak lubimy), łodygę kopru (można więcej jeśli lubicie mocno koprowy smak) oraz kawałek chrzanu.

Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy dokładnie i ciasno układamy w słoikach.

Czubatą łyżkę soli rozpuszczamy w 1 litrze wody. Solanką zalewamy kalafior tak by był całkowicie pod lustrem wody.

Słoiki zakręcamy i zostawiamy na blacie. Po 3-5 dniach ( w zależności od temperatur) małosolne kalafiory będą gotowe.