Jagodowa fantazja


Jagodowa fantazja

To ciasto z wielkim efektem wow i to zarówno wizualnym, jak i smakowym. Koniecznie musicie je zrobić, nie jest ani trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne, więc naprawdę polecam!

 

 

* Foremka do ciasta której użyłam ma wymiary 20×32 cm

Składniki:

  • Biszkopt:

5 dużych jajek

200g cukru

130g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

20g kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Do nasączenia:

pół szklanki ciepłej wody

1 łyżka cukru

3 łyżki soku z cytryny

  • Masa jagodowa:

600g jagód (świeżych lub mrożonych)

4 łyżki cukru

1,5 szklanka wody

2 galaretki jagodowe lub borówkowe

300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • Masa śmietankowa:

250g serka mascarpone

350ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

3-4 łyżki cukru pudru – do smaku

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** W osobnej misce mieszamy mąki razem z proszkiem i kakao ***

*** Wszystko przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***

*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja blaszka ma wymiary 20×32 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 15-20 minut, do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu przecinamy wzdłuż na dwa blaty ***

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce i nasączamy go wodą wymieszaną z cukrem oraz cytryną ***

*** Przygotowujemy masę jagodową. Do garnka wsypujemy jagody, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i zagotowujemy ***

*** Po około 2-3 minutach, całość zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i wszystko miksujemy na gładki mus, który dzielimy na dwie równe części i odkładamy do wystudzenia ***

*** W misie miksera umieszczamy 300ml śmietanki kremówki i miksujemy, aż zacznie gęstnieć, ale nie za długo, śmietanka nie ma być zupełnie sztywna ***

*** Następnie śmietankę mieszamy dokładnie z jedną częścią musu jagodowego ***

*** Mus wylewamy na pierwszy blat ciasta ***

*** Mus delikatnie zakrywamy drugim blatem ciasta, który także nasączamy wodą z cukrem oraz cytryną. Całość umieszczamy w lodówce ***

*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz śmietankę i całość miksujemy na gęsty krem. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, mieszamy ***

*** Krem śmietankowy wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Na wierzch wylewamy delikatnie pozostały mus jagodowy (jeśli mus przez ten czas za mocno stężał można go bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać. Podgrzewanie musi być dosłownie minimalne i chwilowe aby nie stracić żelujących właściwości galaretki) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE