Szarlotka Tutti - Frutti
" Lubicie jabłka? Powolutku zbliża się sezon jabłkowy! A co jest lepsze niż szarlotka na deser razem z popołudniową herbatą z cytryną? No właśnie! Mam dla Was przepis - dla siebie też, bo go jeszcze nie wypróbowałam. Przepis należy do mojej przyszłej teściowej, która po cichu zdradziła mi tą tajną recepturę. Jest inny, niż te tradycyjne - powiedziałabym fikuśny. Ale godny polecenia, bo ciasto wychodzi wyśmienite! Polecam! Szarlotka Tutti - Frutti "
Składniki:
- 5 jaj (żółtka i biała oddzielnie)
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pokrojone jabłka
- cynamon
- 2 budynie waniliowe
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180`C.
Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, 2 z nich zamrozić.
Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną ciągle mieszając. Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto nałożyć jabłka - wierzch można posypać cynamonem. Na jabłka wlać ugotowany budyń. Następnie zetrzeć na to 1 część zamrożonego wcześniej ciasta, nałożyć ubitą wcześniej pianę oraz zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec 45 minut.
Smacznego!
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńNie ma bata, jutro coś piekę:D
OdpowiedzUsuńz bita smietana - poprosze kawalek *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę,wygląda obłędnie.Ja często dodaje jabłka prażone z Lidla bo są niedrogie i tak mi szybciej się przygotowuje ciacho.
OdpowiedzUsuńi ta bita śmietana uwieńcza wspaniałą całość ;]
OdpowiedzUsuń