Truskawkowy deser

Truskawkowy deser

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Truskawkowy deser jest pyszny, świeży i można łatwo go przygotować. Proste składniki, łatwość przygotowania to mocne atuty tego deseru, a ponieważ jest lekki i orzeźwiający to w gorący dzień będzie smakował wyśmienicie. Do przygotowania deseru można użyć innych smaków galaretek oraz owoców – jagód, borówek amerykańskich, malin, wiśni lub moreli.

Więcej przepisów na desery bez piecenia znajdziecie tutaj.

 

Porcja na 6 szklanek poj. 250-300 ml

 

Składniki:

 

  • 2 truskawkowe galaretki
  • 350 ml wrzątku
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • 400 g (1 duży kubek) jogurtu greckiego (zimnego, z lodówki)
  • 200 g śmietany 30% (zimnej, z lodówki)
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 350 ml wrzątku
  • 150 g świeżych truskawek

 

Sposób przygotowania:

 

Truskawkowe galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku, odstawić do całkowitego wystudzenia. Do każdej ze szklanek wlać po 1 łyżeczce przestudzonej galaretki, na galaretkę przykleić po 1 biszkopcie, wstawić do lodówki. W naczyniu rozkłócić jogurt grecki, dodać całą galaretkę, porządnie wymieszać.

 

 

W wysokim naczyniu ubić śmietanę na sztywno, przełożyć do masy jogurtowo-galaretkowej, wymieszać łyżką na gładko, wstawić do lodówki żeby masa trochę stężała.

 

 

W tym czasie galaretkę krystaliczną rozpuścić w 350 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia. Tężejącą, jogurtową masę przełożyć do szklanek.

 

 

Na wierzch ułożyć pokrojone na połówki truskawki. Szklanki odstawić do lodówki. Gdy galaretka krystaliczna zacznie gęstnieć wylać ją na truskawki i ponownie szklanki odstawić do lodówki. Gdy galaretka na truskawkach dobrze stężeje deser truskawkowy jest gotowy do jedzenia.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *