Eton mess, czyli truskawki z bezą i śmietaną | Mienta blog
Desery

Eton mess, czyli truskawki z bezą i śmietaną

Prosty, wspaniały deser, który zawsze przygotowuję w pełni truskawkowego sezonu. Soczyste owoce ze słodką bezą stanowią zgrany duet, a śmietana idealnie dopełnia całości. Eton mess zazwyczaj podawany jest ze słodką ubitą śmietanką, ale spróbujcie mojej wersji z kwaśną wersją. Jestem pewna, że nie pożałujecie :)

eton mess czyli truskawki z beza i smietana 2 - Eton mess, czyli truskawki z bezą i śmietaną

  • około 1/2 kg soczystych truskawek
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • świeża mięta

bezy:

  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru

Na początek przygotujemy bezy. Możemy upiec je też dzień wcześniej.

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.

Białko ubijamy ze szczyptą soli.

Gdy będzie już prawie sztywne, zwiększamy obroty miksera i powoli dosypujemy po łyżce cukru.

Ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca.

Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (lub kilku z różnymi końcówkami).

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy bezy dowolnej wielkości.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.

Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i rozgniatamy widelcem.

Podajemy ze śmietaną i pokruszonymi bezami.

Smacznego :)

eton mess czyli truskawki z beza i smietana 4 - Eton mess, czyli truskawki z bezą i śmietaną

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj