Bún thịt nướng, danie wywodzące się z Wietnamu, to pyszne i tradycyjne danie, którego musisz spróbować, jeśli kiedykolwiek odwiedzisz Wietnam, a jeśli nie odwiedzisz, to od czego masz mnie, mój drogi czytelniku — podglądaczu.
Danie to połączenie wielu smaków, które sprawią, że Twoje kubki smakowe zatańczą z zachwytu.
Słowo – bún — oznacza wermiszel ryżowy, a — thịt nướng — oznacza grillowaną wieprzowinę.
Danie składa się z makaronu ryżowego vermicelli z grillowaną wieprzowiną, świeżymi ziołami, marynowanymi warzywami i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Podaje się go z pikantnym sosem do maczania zwanym — nước chấm.
Uważa się, że Bún thịt nướng pochodzi ze środkowego Wietnamu i szybko stało się popularnym daniem w całym kraju.
Jest ulubionym daniem zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów i uwierz mi nietrudno zrozumieć dlaczego.
Historia Bún thịt nướng
Historia potrawy sięga czasów, gdy Wietnam był jeszcze kolonią francuską. Francuzi sprowadzili do kraju bagietki, z których Wietnamczycy robili bánh mì, wietnamską kanapkę.
Jednak resztki bagietek były zbyt trudne do wykorzystania, więc Wietnamczycy postanowili, zamiast tego użyć makaronu ryżowego vermicelli.
Doprowadziło to do powstania bún, który jest obecnie używany w różnych wietnamskich potrawach, w tym bún thịt nướng.
Oprócz swojej wyjątkowej historii bún thịt nướng jest również uwielbiany ze względu na zdrowe i smaczne składniki.
Jest pełen świeżych ziół, warzyw i białka, dzięki czemu jest idealnym daniem dla osób dbających o zdrowie.
Na zakończenie, zapraszam na bún thịt nướng.
To danie, które oferuje idealną równowagę słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków, których nigdy nie zapomnisz, mój drogi czytelniku — podglądaczu.
Składniki
Mięso
- Czosnek 7-9 ząbków
- Szczypiorek zielona część garść
- Cukier 1-2 łyżeczki
- Trawa cytrynowa 1-2 łyżeczki
- Karkówka 500 gram
- Sos sojowy 2 łyżki
- Olej rybny 1 łyżeczka
- Wino Shaoxing 1 łyżka
- Olej roślinny 1 łyżka
Sos
- Sos sojowy 1 łyżka
- Olej rybny 1 łyżka
- Sok limonki 1 łyżka
- Cukier 1 łyżka
- Płatki chili do smaku
- Woda 1-2 łyżki
Dodatki
- Makaron vermicelli
- Kiełki
- Marchewka
- Ogórek zielony
- Świeża mięta
- Prażone orzeszki ziemne
Przygotowanie
- Po pierwsze musisz mój drogi czytelniku – podglądaczu spreparować mięso i najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
- Po drugie w moździerzu ugnieć, czosnek, szczypiorek, trawę cytrynową i cukier na pastę.
- Po trzecie mięso pokrój na wielkość dużego kęsa, włóż do miski, dodaj pastę z moździerza, sos sojowy, olej rybny, roślinny i wino, bardzo dobrze wymieszaj i schowaj, najlepiej na noc do lodówki.
- Po czwarte dnia drugiego nabij kawałki mięsa na patyk od szaszłyka, połóż na blaszkę lub oczywiście użyj grilla i po prostu je upiecz.
- W międzyczasie wymieszaj składniki na sos.
- Po piąte przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na, warzywa i orzeszki.
- Na koniec nałóż i pożeraj.