Crumble Owsiane
"Kiedyś dieta kojarzyła mi się tylko z rzuceniem wagi, przestrzeganiem rygorystycznych zasad. Dlatego raczej jej nie stosowałam. W moim przypadku zawsze sprawdzało się powiedzenie "z kości na ości". Ale od nowego roku wprowadzam w swoje życie nową zasadę: żyć zdrowo, jeść zdrowo! To wcale nie oznacza, że znikną słodkie przyjemności, co to, to nie! Ale niektóre z nich będą tak zdrowe jak tylko się da :) Niebawem napiszę Wam więcej o moim planie, ale póki co pochwalę się pewnym, banalnym przepisem na zdrowy deser. Pamiętajcie, nie chodzi mi o ilość kalorii, choć i tych, w tym deserze jest zdecydowanie mniej niż w bułce z kremem :) Crumble owsiane, zapraszam :) "
Składniki ( na 8 kokilek):
- 3 duże jabłka
- łyżeczka brązowego cukru
- cynamon
- pół szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów owsianych
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- 50 g masła
- 3 łyżki drobnego brązowego cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 50 g brązowego cukru
- 50 g masła
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przerzucamy do miski, posypujemy cynamonem ( u mnie 1 łyżka, ale to zależy od Waszych upodobań) i posypujemy cukrem ( jabłka się lekko skarmelizują). Mieszamy.
Jabłka przekładamy do kokilek, lekko ugniatając. Przygotowujemy kruszonkę.
Owsiana kruszonka
Do miski wsypujemy płatki i otręby owsiane, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy. Miękkie masło wrzucamy do miski i ugniatamy, aż powstaną drobne grudki. Posypujemy jabłka.
Kruszonka z dodatkiem płatków owsianych
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i płatki owsiane, mieszamy. Do owsianej mieszanki dorzucamy miękkie masło, ugniatamy ( możemy również użyć miksera). Gotową kruszonką posypujemy jabłka.
Kokilki pieczemy około 25 minut w 180`C. Podajemy ciepłe.
Smacznego!
super pomysł na śniadanie, zawiera dużą dawkę energii:) w diecie nie da się zrezygnować z wszystkich przyjemności bo można zwariować:) od czasu do czasu dobrze sobie zrobić małe przyjemności jak np. takie śniadanie:)
OdpowiedzUsuń