Gołąbki z młodej kapusty robi się tak samo, jak tradycyjne gołąbki z białej kapusty. Jedyną różnicą stanowi tu rodzaj kapusty, której liście zawijamy w farsz mięsno-ryżowy. Młoda kapusta jest miękka, dlatego nie należy jej długo gotować, aby liście się nie porozrywały podczas zawijania gołąbków. Ja gołąbki z młodej kapusty, jak i te z białej zapiekam w piekarniku z dodatkiem śmietanki, tak zawsze robiła moja babcia i mama. Jednak można też je ułożyć ciasno w garnku i dusić pod przykryciem na kuchence. Gołąbki z młodej kapusty świetnie smakują z sosem pomidorowym. Jest to pyszna propozycja na obiad w sezonie wiosenno-letnim, kiedy pojawia się młoda kapusta. Gołąbki z młodej kapusty też są dobre podsmażone z masłem na patelni, i tak przygotowane podaję często na kolację.
Składniki na Gołąbki z młodej kapusty:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 1 torebka (100 g) ryżu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (lub więcej)
- 1 główka młodej kapusty
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody, w której gotowała się kapusta
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
- 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu (można pominąć)
Przygotowanie Gołąbków z młodej kapusty:
- Woreczek ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyjąć z wody, pozostawić do ostudzenia.
- Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski z mięsem. Do mięsa dodać przestudzony ryż, przyprawy i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
- Wodę wlać do połowy wysokości większego garnka i wstawić na gaz. Zagotować. Z kapusty usunąć wierzchnie, brzydkie liście (nie wyrzucać). Wykroić nożem głąb. Kapustę włożyć do gotującej się wody (miejscem wycięcia głęba do dołu). Gotować około 2-3 minut. Następnie kapustę przewrócić na drugą stronę. Po 2-3 minutach zdjąć liście, które już będą sparzone (będą one miały inną barwę). Kapustę gotować nadal i zdejmować kolejne liście. Z liści ściąć nożem grubszy nerw.
- Na każdym liściu umieszczać porcję farszu w miejscu, gdzie był nerw. Następnie boki założyć na farsz i zwinąć gołąbki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści, które nam zostały. Następnie ciasto poukładać gołąbki jeden przy drugim. Do naczynia wlać słodką śmietankę i 1/2 szklanki wody od gotowania kapusty. Gołąbki przykryć wierzchnimi liśćmi od kapusty.
- Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 50 minut.
- Powstały przy zapiekaniu gołąbków sos przelać do mniejszego garnka, dodać szklankę wody od gotowania kapusty. Garnek wstawić na gaz, dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, ewentualnie cukrem. Wymieszać, gotować około 3 minut. Na koniec sos zagęścić mąką pszenną.
- Gołąbki z młodej kapusty podawać polane sosem pomidorowym.
- Polecam wypróbować łazanki z młodą kapustą.
Pyszne gołąbki.