Menu Zamknij

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty robi się tak samo, jak tradycyjne gołąbki z białej kapusty. Jedyną różnicą stanowi tu rodzaj kapusty, której liście zawijamy w farsz mięsno-ryżowy. Młoda kapusta jest miękka, dlatego nie należy jej długo gotować, aby liście się nie porozrywały podczas zawijania gołąbków. Ja gołąbki z młodej kapusty, jak i te z białej zapiekam w piekarniku z dodatkiem śmietanki, tak zawsze robiła moja babcia i mama. Jednak można też je ułożyć ciasno w garnku i dusić pod przykryciem na kuchence. Gołąbki z młodej kapusty świetnie smakują z sosem pomidorowym. Jest to pyszna propozycja na obiad w sezonie wiosenno-letnim, kiedy pojawia się młoda kapusta. Gołąbki z młodej kapusty też są dobre podsmażone z masłem na patelni, i tak przygotowane podaję często na kolację.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki na Gołąbki z młodej kapusty:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 torebka (100 g) ryżu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (lub więcej)
  • 1 główka młodej kapusty
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody, w której gotowała się kapusta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu (można pominąć)
Gołąbki z młodej kapusty

Przygotowanie Gołąbków z młodej kapusty:

  1. Woreczek ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyjąć z wody, pozostawić do ostudzenia.
  2. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski z mięsem. Do mięsa dodać przestudzony ryż, przyprawy i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  3. Wodę wlać do połowy wysokości większego garnka i wstawić na gaz. Zagotować. Z kapusty usunąć wierzchnie, brzydkie liście (nie wyrzucać). Wykroić nożem głąb. Kapustę włożyć do gotującej się wody (miejscem wycięcia głęba do dołu). Gotować około 2-3 minut. Następnie kapustę przewrócić na drugą stronę. Po 2-3 minutach zdjąć liście, które już będą sparzone (będą one miały inną barwę). Kapustę gotować nadal i zdejmować kolejne liście. Z liści ściąć nożem grubszy nerw.
  4. Na każdym liściu umieszczać porcję farszu w miejscu, gdzie był nerw. Następnie boki założyć na farsz i zwinąć gołąbki.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści, które nam zostały. Następnie ciasto poukładać gołąbki jeden przy drugim. Do naczynia wlać słodką śmietankę i 1/2 szklanki wody od gotowania kapusty. Gołąbki przykryć wierzchnimi liśćmi od kapusty.
  6. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 50 minut.
  7. Powstały przy zapiekaniu gołąbków sos przelać do mniejszego garnka, dodać szklankę wody od gotowania kapusty. Garnek wstawić na gaz, dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, ewentualnie cukrem. Wymieszać, gotować około 3 minut. Na koniec sos zagęścić mąką pszenną.
  8. Gołąbki z młodej kapusty podawać polane sosem pomidorowym.
  9. Polecam wypróbować łazanki z młodą kapustą.
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *