Ciasto budyniowe z sokiem i śmietankową pianką z truskawkami

Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, które zrobiło u nas furorę w weekend!

Ciasto jest z pieczonym biszkoptem, ale można je przygotować również w wersji bez pieczenia.

To połączenie puszystego biszkoptu z budyniowym kremem przygotowanym z dodatkiem soku i śmietankową pianką z truskawkami.

Razem z galaretką tworzy nieziemsko pyszną całość.

Naprawdę!

Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku, a ciasto zrobi furorę na niejednym stole!

Dla nas zdecydowanie 10 na 10!

Spróbujcie!

Ps. zobaczcie też inne moje słodkie przepisy na INSTAGRAMIE – KLIK!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

CIASTO:

* jajko -4 szt

* cukier – 0,5 szkl

* mąka pszenna – 3/4 szkl

* budyń waniliowy bez cukru – 40 g

* sól – szczypta

GALARETKA:

* galaretka truskawkowa – 2 op

* gorąca woda – 3/4 l

MASA BUDYNIOWA Z SOKIEM:

* budyń waniliowy bez cukru – 120 g

* sok Dr.Witt czerwony – 1 l

* masło – 200 g

DODATKOWO:

* dowolny poncz ( ja użyłam wody wymieszanej z cukrem oraz sokiem z cytryny )

* herbatniki kakaowe – ok. 200 g

MASA ŚMIETANKOWA:

* wrzątek – 125 ml

* żelatyna -2 łaskie łyżki

* śmietana 36% – 500 ml

* truskawki – 200 g

SPOSOB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli na duży puch.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę , dodajemy budyń  i dokładnie mieszamy.

Dodajemy do ubitych jajek, dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy.

Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

GALARETKA:

Galaretki wsypujemy do miski , zalewamy gorącą wodą , mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

MASA BUDYNIOWA Z SOKIEM:

Do garnka wsypujemy budynie, wlewamy sok, dokładnie mieszamy.

Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje.

Gdy masa zaczyna się gotować wyłączamy gaz , dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy do momentu aż się rozpuści.

MASA ŚMIETANKOWA:

Do szklanki wlewamy gorącą wodę , dodajemy żelatynę , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ubijamy zimną śmietanę kremówkę , następnie wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko chwilę aż połączy się ze śmietaną.

Dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Z biszkoptu ścinamy skórkę, nasączamy ponczem.

Wylewamy masę z sokiem, rozsmarowujemy.

Układamy herbatniki, lekko dociskamy.

Na herbatniki wykładamy masę śmietankową z truskawkami , rozsmarowujemy i odstawiamy do zastygnięcia.

Wylewamy lekko stężałą galaretkę i wstawiamy do lodówki. 

Smacznego! 

Zobacz też inne ciasta truskawkowe na blogu!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress