Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, które zrobiło u nas furorę w weekend!
Ciasto jest z pieczonym biszkoptem, ale można je przygotować również w wersji bez pieczenia.
To połączenie puszystego biszkoptu z budyniowym kremem przygotowanym z dodatkiem soku i śmietankową pianką z truskawkami.
Razem z galaretką tworzy nieziemsko pyszną całość.
Naprawdę!
Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku, a ciasto zrobi furorę na niejednym stole!
Dla nas zdecydowanie 10 na 10!
Spróbujcie!
Ps. zobaczcie też inne moje słodkie przepisy na INSTAGRAMIE – KLIK!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
CIASTO:
* jajko -4 szt
* cukier – 0,5 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* budyń waniliowy bez cukru – 40 g
* sól – szczypta
GALARETKA:
* galaretka truskawkowa – 2 op
* gorąca woda – 3/4 l
MASA BUDYNIOWA Z SOKIEM:
* budyń waniliowy bez cukru – 120 g
* sok Dr.Witt czerwony – 1 l
* masło – 200 g
DODATKOWO:
* dowolny poncz ( ja użyłam wody wymieszanej z cukrem oraz sokiem z cytryny )
* herbatniki kakaowe – ok. 200 g
MASA ŚMIETANKOWA:
* wrzątek – 125 ml
* żelatyna -2 łaskie łyżki
* śmietana 36% – 500 ml
* truskawki – 200 g
SPOSOB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli na duży puch.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę , dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek, dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
GALARETKA:
Galaretki wsypujemy do miski , zalewamy gorącą wodą , mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
MASA BUDYNIOWA Z SOKIEM:
Do garnka wsypujemy budynie, wlewamy sok, dokładnie mieszamy.
Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje.
Gdy masa zaczyna się gotować wyłączamy gaz , dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy do momentu aż się rozpuści.
MASA ŚMIETANKOWA:
Do szklanki wlewamy gorącą wodę , dodajemy żelatynę , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy zimną śmietanę kremówkę , następnie wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko chwilę aż połączy się ze śmietaną.
Dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Z biszkoptu ścinamy skórkę, nasączamy ponczem.
Wylewamy masę z sokiem, rozsmarowujemy.
Układamy herbatniki, lekko dociskamy.
Na herbatniki wykładamy masę śmietankową z truskawkami , rozsmarowujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Wylewamy lekko stężałą galaretkę i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Zobacz też inne ciasta truskawkowe na blogu!
No Comments