Inspiracje/porady

Gotowanie po włosku – bez wina ani rusz!

Gotowanie po włosku – bez wina ani rusz!
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Kuchnia włoska od lat plasuje się w czołówce najsmaczniejszych i najzdrowszych kuchni świata. Zwieńczeniem każdej uczty w prawdziwie włoskim stylu jest lampka doskonałej jakości wina. Sprawdź, w jakich warunkach przechowywać ten szlachetny trunek i jakie wina najlepiej komponują się z tradycyjnymi włoskimi przepisami!

W domu miłośnika gotowania w stylu włoskim nie powinno zabraknąć lodówki na wino. Dlaczego? Ponieważ lampka dobrej jakości wina, najlepiej z lokalnych, ekologicznych winnic, stanowi nieodzowny element każdego włoskiego obiadu. Niewielka ilość tego tradycyjnego trunku doskonale podkreśla smak potraw i działa prozdrowotnie. Zastanawiasz się, jakie wina pasują do sztandarowych włoskich dań i w jaką lodówkę na wino warto się zaopatrzyć? Podpowiadamy! 

Lodówka na wino LIEBHERR Wtes 5872 Vinidor w restauracji, hotelu oraz… w domu prawdziwego konesera.

Marzeniem każdego miłośnika czerwonego trunku jest posiadanie własnej lodówki na wino LIEBHERR Wtes 5872 Vinidor. Ze względu na dość spore gabaryty, tego rodzaju sprzęt najczęściej spotyka się w  różnego rodzaju restauracjach, winiarniach czy hotelach. Czym wyróżnia się ten model?

Lodówka na wino LIEBHERR Wtes 5872 Vinidor została wyposażona w wysokowydajny system PowerCooling, który zapewnia błyskawiczne chłodzenie i utrzymanie stałej temperatury wewnątrz urządzenia. Otwarcie drzwi lodówki skutkuje natychmiastowym uruchomieniem specjalnego wentylatora, który zapobiega utracie chłodnego powietrza.

W trosce o zachowanie świeżości produktu i jego optymalnej temperatury producent wyposażył lodówki LIEBHERR w akustyczny alarm, który uruchamia się automatycznie po 60 sekundach od otwarcia drzwi.

Transparentny front lodówki na wino LIEBHERR świetnie eksponuje butelki i nadaje wnętrzu wyjątkowego charakteru. Urządzenie jest w stanie pomieścić aż 178 butelek wina, dzięki czemu ten model sprawdzi się w restauracjach, winiarniach i wszędzie tam, gdzie pojawia się konieczność przechowywania butelek wina w dużych ilościach.

Gotowanie po włosku – bez wina ani rusz!

Dobieranie wina do potrawy – ogólne zasady

Wino stanowi nie tylko dodatek do dań, ale jest także dopełniającym go elementem. Dobieranie wina do potrawy to prawdziwa sztuka. W końcu nie bez powodu sommelierzy cieszą się ogromnym uznaniem wśród entuzjastów produktów najwyższej jakości.

Z pewnością gotując w domu, zwykle zdajesz się na intuicję oraz osobiste preferencje. Pamiętaj jednak o tym, że trzymanie się pewnych odgórnych zasad może pomóc Ci stworzyć wyjątkową kompozycję smakową, która będzie stanowiła prawdziwą uczę dla zmysłów. 

Powinieneś pamiętać, że (w dużym uproszczeniu) wina białe – zarówno wytrawne, jak i półwytrawne – oraz wina różowe wytrawne uzupełniają potrawy składające się z drobiu, cielęciny, jagnięciny, ryb, owoców morza, chudych serów oraz warzyw. Te wina sprawdzają się także jako doskonały dodatek do przekąsek. 

Czerwone wino wytrawne i półwytrawne, czyli flagowe produkty słonecznej Italii, są idealnym uzupełnieniem dań głównych z wieprzowiną, wołowiną, baraniną lub dziczyzną w roli głównej, potraw z grzybów oraz tłustych serów. 

Wina słodkie i deserowe, jak sama nazwa wskazuje, znakomicie komponują się ze słodkimi deserami, takimi jak lody, ciasta, budynie czy kremy. Często serwuje się je także jako dodatek do popołudniowej kawy. 

Uzupełnij swoją kuchnię o inne włoskie elementy, sprawdź jaki ekspres automatyczny do kawy wybrać?

Wino i kuchnia włoska, czyli duet doskonały 

Nie od dziś wiadomo, że Włochy to kraina płynąca winem. Ten tradycyjny trunek jest nie tylko kluczowym elementem włoskiej kuchni, ale także ważną częścią całej południowoeuropejskiej kultury. 

Chcesz przenieść klimat słonecznej Italii do swojego domu? Zastanawiasz się, jak zareagują Twoi bliscy na ucztę w prawdziwie śródziemnomorskim stylu? A może jesteś miłośnikiem spokojnych wieczorów z lampką ulubionego, włoskiego wina?

Pamiętaj, że gotowanie we włoskim stylu to nie tylko lokalne, sezonowe produkty i dobre wina, ale także, a może przede wszystkim, miła atmosfera, pasja, otwartość i radość ze wspólnie spędzonego czasu. 

Czy umiarkowana ilość wina i doborowe towarzystwo to przepis na długowieczność? 

Włosi słyną z długowieczności, a kuchnia śródziemnomorska została uznana za najzdrowszy model odżywiania na świecie. Co wyróżnia kuchnię włoską na tle innych smaków świata? Przede wszystkim jakość. Włosi przywiązują ogromną wagę do jakości i świeżości produktów – unikają kupowania w marketach. Wolą za to  wybrać się na wycieczkę po lokalnych gospodarstwach i zapytać o możliwość kupna świeżych warzyw, owoców czy mięsa. 

Dla mieszkańców południa wspólne jedzenie posiłków to świętość. Przyjazna atmosfera, śmiech, tańce i beztroska to coś, co najbardziej interesuje Włochów podczas wspólnych biesiad. 

Wino, zwłaszcza czerwone, to trunek bogaty w przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie się organizmu. Warto jednak wspomnieć, że mowa tutaj o symbolicznych dawkach wina, którego picie powinno przede wszystkim dostarczać walorów smakowych podczas posiłku. 

* Artykuł sponsorowany

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top