Sernik mrożony na lato to sernik, który smakuje jak lody. Kocham serniki bez pieczenia zwłaszcza latem, bo smakują wyśmienicie, a na dodatek chłodzą. Dzisiaj po południu siedziałam sobie w słońcu i chłodziłam się sernikiem mrożonym o smaku truskawkowym.
Nie ma chyba prostszego deseru niż sernik mrożony z truskawkami. A właśnie, zaczął się sezon truskawkowy, więc ten deser na pewno doczeka się powtórki. Sernik mrożony można przyrządzić w wersji lekkiej używając jogurtu. Ja jednak wybrałam kremowy serek, creme fraiche i śmietanę. Ilość tłuszczu ma tu znaczenie, ponieważ tłuste przetwory mleczne sprawiają, że sernik mrożony będzie kremowy, równomiernie zmrożony i łatwy do krojenia.
Sernik na zimno różni się od mrożonego tym, że zawiera żelatynę. Jeśli wolicie taki sernik to wystarczy do masy serowej dodać rozpuszczoną żelatynę i schłodzić sernik w lodówce. Sernik bez żelatyny trzeba zamrozić. To po prostu inna wersja sernika bez pieczenia.
Sernik mrożony
12 porcji, foremka o rozmiarach 15 cm x 24 cm
Składniki:
250 g ciastek digestive
50 g masła, rozpuszczonego
500 g kremowego serka
250 g creme fraiche
250 ml śmietanki, 36% tł.
225 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
500 g truskawek
Ciastka pokruszyć, odłożyć 3 łyżki, a resztę zmiksować z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć kruszonką dno formy, lekko dociskając. W misce zmiksować serek z cukrem i wanilią. W osobnej misce zmiksować śmietanę. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodać creme fraiche i zmiksować krótko.
Odłożyć 12 truskawek, a resztę pokroić w kostkę i dodać do masy serowo – śmietankowej. Wymieszaną masę wylać na spód ciasteczkowy, przykryć folią i wstawić do zamrażalki na minimum 4 godziny. Sernik powinien być zmrożony ale nóż powinien lekko wchodzić.
Posypać sernik pokruszonymi ciastkami i pokroić na kawałki. Każdy kawałek udekorować jedną truskawką. Smacznego!