niedziela, 11 czerwca 2023

Marynowany szpinak po koreańsku

Przedwczoraj przedstawiłam przepis na marynowaną soję a dziś marynowany szpinak, pyszny i kremowy.
Oba składniki służą jako dodatek do dań koreańskich: zup, sosów, omletów, naleśników w towarzystwie kimchi rzecz jasna.
Szpinak marynuje się szybko a smakuje wybornie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Marynowany szpinak po koreańsku składniki:
  • 200 g młodego świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki posiekanego pora
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Marynowany szpinak po koreańsku przygotowanie:
  • Zagotowałam wodę i wrzuciłam na chwilę do niej szpinak, tak aby tylko go zanurzyć.
  • Potem wylałam na durszlak i kilkukrotnie przelewałam zimną wodą.
  • Potem odcisnęłam dokładnie rękami. 
  • Pokroiłam szpinak w kostkę, posiekałam pora i zalałam olejem sezamowym, posoliłam, wymieszałam.
  • Po godzinie gotowe.
  • Można przetrzymywać w lodówce kilka dni.

Smacznego
Przepis z książki "Korea. Nie tylko kimchi" B-H Lim i B-S Lim

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger