Pieczarki na szybko naszykowałam dziś sobie na obiad.

Jak się okazało nie tylko mi zasmakowały i miałam towarzyszy posiłku.

Lubię takie dania warzywne typu gulasz na szybko. Pieczarki świetnie się tu sprawdzają.

Lubicie takie dania? Dzisiejsza wersja do cebulka, pieczarki, marchewka (teraz pyszna, młoda) i kukurydza świeża bo w lodówce miałam kolbę, ale mrożona też się nada (konserwowa dla odważnych lubiących słodsze smaki).

 

PRZEPIS PIECZARKI NA SZYBKO

Składniki:

500g pieczarek

300g marchewki

1 duża cebula

1 kolba kukurydzy

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

3 łyżki śmietany gęstej 12%

 

Jak zrobić pieczarki na szybko:

W ganku na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodajemy marchewki pokrojone w plasterki.

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, wrzucamy do garnka. Solimy, pieprzymy.

Dodajemy też kukurydzę okrojoną z kolby.

W tym czasie pieczarki puściły już sok, dodajemy śmietanę, mieszamy.

Gotujemy na niedużym grzaniu przez 5-10 min aż marchewka zmięknie.

Doprawiamy do smaku.