Eton Mess Czereśniowy
"Bałagan z Etos. To nim będę się dziś z Wami dzielić. Tradycyjny Angielski deser który, jak mówi stary mit, powstał przez przypadek przez zgniecenie podczas podróży do Eton College przez żółtego Labradora ;) Cóż, pewne jest jedno. Deser składa się z trzech składników - śmietanki, bezy i dowolnych owoców - u mnie z czereśni, choć tradycyjnie powinny być to truskawki. Deser jest bardzo słodki mimo braku dodatku cukru. Koniecznie spróbujcie! Na pewno przypadnie Wam do gustu."
Składniki na 4 porcje:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 szklanki czereśni
- kilka średnich bez
Sposób przygotowania:
Do wąskiego, wysokiego naczynia przelewamy śmietankę i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej masy. Śmietankę przekładamy do szprycy ze średnią końcówką - może być w kształcie gwiazdki.
Czereśnie myjemy, odrywamy szypułki i wydrążamy.
Do niewielkiego naczynia wyciskamy około łyżki śmietanki, następnie wrzucamy kilka czereśni, posypujemy pokruszoną bezą i wszystko powtarzamy do momentu napełnienia naczynia. Pamiętając aby wierzch udekorować pokruszoną bezą.
Podajemy na zimno.
Smacznego!
Bardzo popularny deser ostatnimi czasy. Ale cóż się dziwić, skoro się tak pięknie prezentuje;)
OdpowiedzUsuńA no widzisz ;) Ja się ostatnio zajadałam tym deserem w wersji dyniowej! w kawiarni i postanowiłam wykorzystać moje czereśnie do niego. Nie żałuję :D
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAch te psiaki, co my byśmy bez nich zrobili...? ;)