Menu Zamknij

Meksykańskie zapiekanki

Meksykańskie zapiekanki to pyszne, chrupiące bagietki z mięsno-warzywnym farszem. Możemy je przygotować na obiad lub po upieczeniu pokroić na mniejsze porcje i podać na przyjęciu jako przekąskę. Różnego rodzaju domowe zapiekanki to również super pomysł na domową kolację, takie też są meksykańskie zapiekanki. Do zrobienia takich zapiekanek można użyć dowolnych bagietek. Na przykład pełnoziarnistych lub żytnich, sprawdzą się też podłużne bułki. Robiąc meksykańskie zapiekanki farsz do nich przygotowałam na bazie wieprzowego mięsa mielonego, ale sprawdzi się tu też mięso wołowe. Wieloskładnikowy, aromatyczny, mniej lub bardziej pikantny (w zależności jak, kto lubi) farsz sprawia, że trudno się oprzeć takim zapiekankom.

Meksykańskie zapiekanki

Składniki na Meksykańskie zapiekanki:

  • 3 krótkie bagietki
  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 większa biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych (200 g)
  • 50 g startego żółtego sera
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka gałązek kolendry
Meksykańskie zapiekanki

Przygotowanie Meksykańskich zapiekanek:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać mięso mielone, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, chili. Smażyć około 5 minut. Cały czas mieszać i podczas smażenia mięso rozdrobnić. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wsypać na patelnię. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy, dodać na patelnię, wymieszać. Na patelnię dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić do odparowania płynu.
  3. Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Miąższ delikatnie wdusić do środka i na każdej połówce ułożyć przygotowany farsz mięsno-warzywny. Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym żółtym serem.
  4. Blaszkę z bagietkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 5 minut.
  5. Upieczone bagietki przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
  6. Polecam wypróbować przepis na zapiekanki Gyros.
Meksykańskie zapiekanki
Meksykańskie zapiekanki
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Zapiekanki z awokado - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *