Kurczak po toskańsku


Kurczak po toskańsku

Szybki obiad w pół godzinki, gdyż toskańska kuchnia słynie z prostych i niezwykle smacznych potraw. Kruche i soczyste mięsko drobiowe duszone z pomidorkami i szpinakiem w kremowym sosie śmietankowym. Palce lizać.

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

sól, pieprz, oregano

pół szklanki mąki pszennej

150ml bulionu

150ml śmietanki kremówki

pół słoiczka suszonych pomidorów

3 garści szpinaku

1-2 łyżki tartego parmezanu

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy w grube paski ***

*** Filety oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano ***

*** Kawałki mięsa obtaczamy kolejno w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory ***

*** Dokładamy szpinak ***

*** Całość zagotowujemy i delikatnie mieszamy ***

*** Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje a szpinak zwiędnie ***

*** Zdejmujemy z ognia i posypujemy tartym parmezanem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Kurczak po toskańsku