wtorek, 23 maja 2023

Chleb z ziołami

Domowy chleb upieczony we własnym piekarniku smakuje obłędnie.
Choć ja ostatnio piekę mniej chleba bo sama go prawie nie jem to jak już upiekę to taką kromkę z masełkiem wciągnę.
Mój dzisiejszy chleb jest aromatyczny, idealny na kanapki.
Chleb jest na drożdżach i robi się go szybko.
Zróbcie sobie taki, a co?
Chleb z ziołami przepis.

Chleb z ziołami składniki: foremka 26 x 12 cm
  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • słonecznik do posypania
Chleb z ziołami przygotowanie:
  • Drożdże rozpuściłam w wodzie.
  • Dodałam olej i wymieszałam.
  • Mąkę wymieszałam z ziołami, cukrem i solą.
  • Teraz do mąki wlałam wodę z drożdżami i dokładnie wymieszałam.
  • Odstawiłam miskę w ciastem do wyrastania na około godzinę.
  • Potem wymieszałam ciasto łyżką i przełożyłam do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
  • Wyrównałam wierzch i nacięłam, posypałam pestkami słonecznika.
  • Odstawiłam na 30 minut aby podrósł.
  • W piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół nagrzałam foremkę z wodą.
  • Wstawiłam keksówkę z chlebem i piekłam 40 - 45 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam od razu z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger