Ciasto maślane z rabarbarem

Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, maślane, pełne rabarbaru i chrupiącej kruszonki.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 50-60 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła (1/2 kostki)
  • 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 130 g mąki (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 50 g miękkiego masła (1/4 kostki)
  • 40 g cukru (3,5 łyżki)
  • 80 g mąki (1/2 szklanki)

Przygotowanie:

  • Rabarbar obierz i pokrój na 1 cm kawałki
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na biały puch
  • Dodaj po kolei jajka, po każdym dokładnie miksując

* Masło może się zwarzyć po dodaniu jajka, nie przejmuj się tym, po dodaniu mąki wróci do jednorodnej konsystencji.

  • Wsypuj stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj na jednolitą masę
  • Ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
  • Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru
  • Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w dłoniach do uzyskania okruchów
  • Posyp ciasto kruszonką
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50-60 min (do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki)

szybkie ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem maślane

3 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments