Śniadaniowe placuszki z mirabelką

"Wakacyjne śniadanie? Zimne mleko i owocowe placuszki - zdecydowanie moje smaki! Bo ile można jeść naleśniki? :) Dziś moją propozycją są właśnie placuszki śniadaniowe z MIRABELKĄ. Bardzo wiejskie owoce kojarzące mi się z prababcią i drewnianymi domkami za które chodziłam w poszukiwaniu tych małych, żółtych owoców. Dla niektórych owoc dzieciństwa, dla innych znienawidzony smak PRL-u. Jedni twierdzą, że mirabelki są najprawdziwszą śliwką inni, że są to oszukane owoce. A jak jest z Wami? Skusicie się na mirabelkowe placuszki? Mi posmakowały :)"

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jaja 
  • jabłko
  • szklanka mirabelek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g cukru 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.

Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie dosmażamy z drugiej.

Posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy śmietaną (albo jogurtem naturalnym).
Smacznego!





Komentarze