wtorek, 16 maja 2023

Chicken Tikka czyli pikantne szaszłyki drobiowe

Jest to przepis kuchni indyjskiej  ale jeśli zechcecie użyć jak ja czasami zamiast kurczaka polędwicy wieprzowej wówczas danie będzie równie  pyszne ale nie będzie zgodne z religią Hindusów i wówczas będzie pork chicken.
Wybór zostawiam zjadającym.
Danie jest aromatyczne, kurczak jest delikatny, niesamowite wrażenia smakowe.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Chicken Tikka czyli pikantne szaszłyki drobiowe składniki: 4 porcje
  • 1000 g udek z kurczaka bez kości lub polędwicy wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Marynata:
  • 400 g gęstego jogurtu
  • 1/2 mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sok z 1 cytryny

Chicken Tikka czyli pikantne szaszłyki drobiowe przygotowanie:
  • Patyczki do szaszłyków namoczyłam w zimnej wodzie.
  • Kurczaka pokroiłam na kawałki ok. 2 x 3 cm.
  • Czosnek, imbir, sól, i przyprawy utłukłam w moździerzu na pastę którą to natarłam mięso i wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
Teraz zrobiłam marynatę.
  • Do miski przełożyłam jogurt, kurkumę, chili, sól i wędzona paprykę, wlałam sok z cytryny.
  • Mięso wyjęłam z lodówki i przełożyłam razem z pierwszą marynatą do jogurtu.
  • Mięso ponownie wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
  • Po tym czasie wyjęłam mięso z lodówki, oczyściłam z marynaty, nadziałam mięso na patyczki do szaszłyków.
  • Grillowałam szaszłyki ze wszystkich stron.
  • Można to zrobić na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym.
  • Na północy i w środkowych Indiach szaszłyki takie przyrządza się w glinianych piecach tandoor.
  • Podałam z sosem Raita, pieczonymi ziemniakami i czipsami z jarmużu.

Smacznego
Przepis kuchni indyjskiej

2 komentarze

  1. Z pewnością warto czasami poeksperymentować z różnymi rodzajami mięsa. Dziękuję za inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneta, warto, mówię Cię że warto. Oczywiście jak ktoś mięso jada.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger