Szukaj na blogu

poniedzia艂ek, 15 maja 2023

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM

Kruche ciasto z budyniem i owocami jest bardzo popularne w sieci. Pewnie dlatego, 偶e jest proste do wykonania, no i baaaardzo smaczne 馃槏 Mega kruche ciasto, delikatny budy艅 i owoce tworz膮 pyszn膮 mieszank臋 smak贸w. Generalnie do tego ciasta pasuj膮 ka偶de dost臋pne owoce. Ja najbardziej lubi臋 jednak z rabarbarem albo z wi艣niami 馃槉 Upieczone ciasto mo偶emy uwie艅czy膰 dodatkowo cukrem pudrem lub lukrem (jest ma艂o s艂odkie - uprzedzam) co ja pomijam, poniewa偶 dla mnie balans smaku jest idealny bez tych dodatk贸w. 


Sk艂adniki na kruche ciasto: (u mnie blaszka 24cm x 24cm)

  • 450 g m膮ki pszennej
  • ok 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 偶贸艂tka
  • 220 g mas艂a startego na tarce 
  • sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
Warstwa owocowa:
  • ok 600 g rabarbaru
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g
Sk艂adniki na warstw臋 budyniow膮:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • 5 艂y偶ek cukru
Wykonanie:



Do przesianej m膮ki dodajemy wszystkie pozosta艂e sk艂adniki na kruche ciasto. 艁膮czymy je, wyrabiaj膮c jednolite ciasto. Ja robi臋 to zazwyczaj najpierw hakiem miksera (偶eby by艂o 艂awiej), a nast臋pnie przek艂adam na stolnic臋 i ko艅cz臋 zagniata膰 r臋cznie. Uzyskan膮 kul臋 ciasta dzielimy na 2 cz臋艣ci: Jedn膮 - troszk臋 wi臋ksz膮 wyk艂adamy sp贸d blaszki do pieczenia (wcze艣niej wy艂o偶onej papierem do pieczenia), drug膮 wstawiamy do lod贸wki. Wy艂o偶one na blach臋 ciasto nak艂uwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut. 
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawa艂ki. Posypujemy cukrem waniliowym i m膮k膮 ziemniaczan膮.
W rolondelku zagotowujemy po艂ow臋 mleka z cukrem. Drug膮 po艂ow臋 mleka 艂膮czmy z budyniami w proszku. Wlewamy na wrz膮ce mleko z cukrem i mieszamy r贸zg膮, do momentu zagotowania masy budyniowej. Gor膮cy budy艅 wylewamy na kruchy sp贸d (mo偶e by膰 ciep艂y), na budy艅 wyk艂adamy  rabarbar, a na niego 艣cieramy sch艂odzone wcze艣niej ciasto kruche. 
Ciasto wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy oko艂o 50 minut .









4 komentarze:

  1. Wygl膮da bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋, ch臋tnie wpadn臋 do Ciebie 馃槂

      Usu艅
  2. 艢wietny przepis i pi臋kne zdj臋cia.

    OdpowiedzUsu艅

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF