Spaghetti w pomidorowym sosie z burratą

Spaghetti w pomidorowym sosie z burratą

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    

      Spaghetti w pomidorowym sosie z burratą to szybki, lekki posiłek. Typowe danie kuchni włoskiej, które przygotowuje się niewiele dłużej niż gotuje się makaron. Ta potrawa jest pełna smaku, sos jest pyszny, kremowy a posypka z zielonego parmezanu dodaje koloru i jeszcze więcej smaku.

 

Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

 

  • 450 g makaronu spaghetti
  • 300 g małych pomidorów (rzymskich)
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 burrata (125 g)
  • garść liści bazylii

 

Do dekoracji:

 

  • 50 g parmezanu
  • 3 gałązki bazylii (liście)
  • 4 czubki bazylii

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C w termoobiegu. Odciąć czubki w główce czosnku. W żaroodpornym naczyniu umieścić pomidorki i czosnek, polać oliwą, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

 

 

Wstawić do piekarnika na 20 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente. W blenderze lub malakserze umieścić połamany na mniejsze kawałki parmezan i listki bazylii, razem zblendować.

 

 

Upieczone pomidorki, wyciśnięty z główki czosnek wraz z oliwą powstałym sosem przełożyć do blendera, zblendować.

 

 

Dodać burratę i garść liści bazylii oraz 2 łyżki wody z gotowania makaronu, jeszcze raz zblendować, przełożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego.

 

 

Makaron odcedzić, przełożyć sosu, wymieszać.

 

 

Spaghetti w pomidorowym sosie z burratą rozłożyć na talerze, posypać zielonym parmezanem, przybrać czubkami bazylii.

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *